ELEKTRIFISERING AV EDVARD GRIEG

Frykter Edvard Grieg ikke skrur av gassturbinene, selv om Stortinget har vedtatt det

Siste av 17 svar fra oljeministeren kom mandag.

Stortingspolitikere krever at varmen til prosessanlegget om bord på Edvard Grieg-plattformen kommer fra andre kilder enn gassturbinene innen 2022.
Stortingspolitikere krever at varmen til prosessanlegget om bord på Edvard Grieg-plattformen kommer fra andre kilder enn gassturbinene innen 2022. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

Siste av 17 svar fra oljeministeren kom mandag.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Olje- og energiministeren har så langt i år fått 17 skriftlige spørsmål om hvorvidt Edvard Grieg-plattformen vil kunne slukke gassturbinene i 2022, som Teknisk Ukeblad omtalte fredag.

Bombardementet ble startet av Tore Storhaug (KrF) i mai, og siden har SV og MDG blitt med.

– Vi frykter at det ikke blir installert noen elkjele på plattformen, sier Storehaug om hvorfor spørsmålene har haglet.

– Vi synes det er rart at vi ikke har fått en bekreftelse på det tidligere fra Olje- og energidepartementet. Når svarene ikke var så tydelige, så startet dette, sier han.

Mandag ettermiddag tikket siste av totalt 17 svar inn fra olje- og energiministeren.

– Svar i Sverdrup-planen

KrF-politikeren lurte på hvorfor de årlige orienteringen om utfordringen på Edvard Grieg-plattformen var borte fra årets statsbudsjett. Hvert år siden 2016 har Stortinget blitt orientert om status for hvordan Edvard Grieg-plattformen skal få dekket varmebehovet etter at den er koblet til kraft fra land.

Ifølge olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg vil Stortinget få svar når Sverdrup-planen overleveres fra Olje- og energidepartementet. Den skjer i «nær fremtid».

«I august 2018 leverte rettighetshaverne i Johan Sverdrup-feltet planene for andre byggetrinn av feltet. Planene inkluderer etablering av områdeløsningen for kraft fra land til feltene Johan Sverdrup, Edvard Grieg, Ivar Aasen og Gina Krog.

Stortinget vil blir forelagt utbyggings-planene i nær framtid. I den forbindelse vil Stortinget også bli orientert om den type forhold representanten spør om», heter det i det ferske svaret fra Freiberg.

Spent på Sverdrup-planen

Storehaug vil ikke svare direkte på om han er beroliget av svarene fra Freiberg og hans forgjenger Søviknes.

– Jeg er spent på hva som kommer i Sverdrup-proposisjonen, nøyer han seg med å svare og sikter til forslaget for utbyggingsplan for Johan Sverdrup fase 2 som regjeringen snart kommer til å legge frem for Stortinget.

Dokumentet kommer blant annet til å innholde ytterligere informasjon om den såkalte områdeløsningen, som skal gjøre at alle plattformene i Utsiraområdet, kan drives med strøm. Løsningen er helt nødvendig for å oppfylle Stortingets vedtak om at hele Utsirahøyden skal elektrifiseres.

«Rettighetshaverne på Johan Sverdrup-feltet skal senest i 2022 etablere en områdeløsning for kraft fra land som skal dekke hele kraftbehovet til feltene Johan Sverdrup, Edvard Grieg, Ivar Aasen og Gina Krogh», vedtok Stortinget i 2015

«en vanskelig situasjon»

For fem år siden avdekket Teknisk Ukeblad at Lundins Edvard Grieg-plattform var designet slik at den ikke oppfylte Stortingets krav om at hele kraftbehovet på plattformen skulle dekkes med kraft fra land - uten å måtte bygges om.

Utfordringen er at én av turbinene må være i gang, for å dekke plattformens varmebehov, slik den er designet i dag.

Oljeselskapet ble beskyldt for å ha «satt myndighetene i en vanskelig situasjon», ifølge et møtereferat Teknisk Ukeblad fikk innsyn i. Saken førte til politisk rabalder og Stortinget stilte krav om at oljefeltene på Utsirahøyden skulle drives med kraft fra land fra 2022.

Men så ble det stillere i gangene. I 2016 og 2017 ble det kun stilt to skriftlige spørsmål om temaet til oljeministeren. I år har imidlertid saken blusset opp igjen.

Frykter «særskilte grunner» for å slippe

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) og hans partifelle Kari Elisabeth Kaski har også vært ivrige etter å grille oljeministeren skriftlig.

– Vi har fått flere henvendelser om at Lundin kanskje ikke har til hensikt å oppfylle stortingsvedtaket om elektrifisering av Edvard Grieg. Vi får uklare svar når vi spør OED om dette, sier Haltbrekken til Teknisk Ukeblad.

Kildene deres tror Lundin vil velge et alternativ der de lar den ene turbinen gå for å dekke varmebehovet på plattformen. Haltbrekken vil ikke opplyse om hvor henvendelsene kommer fra.

Også Haltbrekken peker på at utbyggingsplanen til Johan Sverdrup fase 2 snart skal leveres til Stortinget.

– Der må det være en plan for gjennomføring av elektrifiseringen av Edvard Grieg, sier han.

– Dette var et viktig vedtak som Stortinget gjorde, som vil føre til store utslippskutt. Det er viktig å følge opp Stortingets vedtak om utslippskutt, fortsette rhan.

Haltbrekken er ikke fornøyd med svarene fra verken daværende olje- og energiminister Terje Søviknes eller hans etterfølger Kjell-Børge Freiberg. Han mener de er like uklare.

– Jeg er ikke blitt beroliget av svarene over hodet. Det viser at det er viktig å presse på for at utslippskuttene skal gjennomføres, sier han.

Han frykter blant annet at OED skal peke på «særskilt grunner», slik vilkårene i utbyggingsplanen åpner for, for å slippe tilknytningen til kraft fra land.

– Klar intensjon om å oppfylle vedtakene

Teknisk Ukeblad har forelagt Lundin-uttalelsene til Storehaug og Haltbrekken. De svarer følgende:

– Lundin Norway og partnerskapet på Edvard Grieg feltet har helt klar intensjon om å oppfylle vedtakene i Stortinget når det gjelder Edvard Grieg og kraft fra land. Vi har en god dialog med Olje- og energidepartementet i sakens anledning, skriver kommunikasjonsdirektør Frøydis Eldevik i en e-post til Teknisk Ukeblad.

Hun fortalte i forrige uke at det fremdeles pågår tekniske studier i rettighetshavergruppen.

– Rettighetshaverne studerer alternative løsninger for hvordan innretningens varmebehov skal dekkes etter at områdeløsningen er på plass i 2022, skrev Eldevik til Teknisk Ukeblad på fredag.  

Julegave til Stortinget?

Forrige fredag overrakte olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg en gigantisk julegave i form av en godkjent utbyggingsplan for Troll fase 3 til Equinor.

Teknisk Ukeblad sjansen til å spørre den ferske ministeren om det snart kommer en julegave til Stortinget i form av en proposisjon til utbyggingsplan for fase 2 av Johan Sverdrup-feltet?

– Vi jobber hver dag for å levere god politikk og gode saker, og så får vi se hva vi rekker før jul, sa Freiberg.

– Men det kommer noe i nær fremtid?

– Det gjør det.

Freiberg svarte følgende om hva han tenker om alle spørsmålene han og forgjengeren har fått om Edvard Grieg-elektrifiseringen:

– Det er kjempebra at mange er opptatt av norsk sokkel og aktiviteten som skjer der og betingelsene som ligger også skal skal vi svare opp det på en god måte overfor Stortinget, sa Freiberg.

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå