UTDANNING

Frykter at koronakrisen skal slå ut i færre læreplasser til høsten

Hvordan skal studenter få læreplasser i bygg og anlegg hvis sektoren er i krise? Spørsmålet var høyaktuelt da bransjen møtte næringsministeren onsdag ettermiddag.

Næringsminister Iselin Nybø (V) lover ingen ny tiltakspakke for bygg og anlegg i revidert nasjonalbudsjett om to uker, men er bekymret for situasjonen for kommende lærlinger som følge av koronakrisen.
Næringsminister Iselin Nybø (V) lover ingen ny tiltakspakke for bygg og anlegg i revidert nasjonalbudsjett om to uker, men er bekymret for situasjonen for kommende lærlinger som følge av koronakrisen. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet
30. apr. 2020 - 05:01

Onsdag møtte en rekke representanter for bygge- og anleggsnæringen næringsminister Iselin Nybø (V) og statssekretær i Samferdselsdepartementet, Ingelin Noresjø (KrF) til såkalt dialogmøte om tiltak for å bøte på koronakrisen.

Pressen fikk ikke overvære møtet, men etterpå stilte politikerne og bransjen på et kort pressetreff.

Y-veien til ingeniørtittelen

Spørsmålet om lærlinger var det flest tok opp på møtet, ifølge Nybø. Problemet gjelder ikke bare hvis bedriftene selv sliter så mye at de dropper å ta inn lærlinger. Det er også risiko for at dagens lærlinger ikke får fullført, og det da ikke blir tatt inn nye i påvente av at disse blir ferdig.

For en del er yrkesfag på videregående også en vei til en senere ingeniørtittel. Den såkalte Y-veien, der du har anledning til å ta høyere utdanning basert på et fagbrev, tilbys nå av rundt ti høyere utdanningsinstitusjoner, ifølge en oversikt på utdanning.no.

– Håper vi har nok oppdrag

– Hele bransjen er opptatt av spørsmålet om lærlinger, forsikrer Torkild Korsnes overfor Karriere360. Korsnes er daglig leder i det trondheimsbaserte rørleggerfirmaet K. Lund, og var med på møtet med statsråden. 

For egen del forsikrer han at firmaet vil ta inn flere lærlinger enn før, som et bidrag til å motvirke krisen. 

– Vi håper vi har nok oppdrag til dem etter hvert, sier Korsnes.

NTB meldte sist uke at over 4.000 lærlinger er permittert eller sagt opp på grunn av koronakrisen. Innen bygg og anlegg er effektene foreløpig ganske små, men næringsministeren påpeker at møtet onsdag handlet om det de kaller «fase 3» i koronakrisen – de mer langsiktige tiltakene for å hjelpe bygg og anlegg gjennom de problemene som måtte oppstå.

Frankrike stilte med to ministre på møte blant EUs atomkraftland nylig, nemlig minister for finans, økonomi, industri og digitalisering Bruno Le Maire og minister i samme departement med spesielt ansvar for energi Roland Lescure.
Les også

Historisk atomkraft-boom

Kan ikke satse for mye, for fort

– Vi skal gi gass og bremse samtidig, og det er utfordrende, sier Nybø. Hun viser til at Norge må gå litt sakte for ikke å få en for rask spredning av viruset. Samtidig trengs tiltak for å sikre at ikke store bransjer stopper opp.

Næringsministeren sier til Karriere360 at det er viktig at det offentlige gjennomfører de prosjektene som allerede ligger inne i budsjettene. Om det kommer mer penger til infrastrukturtiltak, som kan sikre sysselsettingen, i revidert nasjonalbudsjett som kommer om to uker, ville hun derimot ikke love.

– Men motkonjunkturtiltak må komme i tillegg til det vi allerede gjør. Det kommer tiltak før sommeren; det vi nå ser på, handler ikke om de helt akutte sakene.

Boligsalget påvirker samferdsel

Boligsalget stopper opp, og nybyggingen vil antakelig også falle kraftig framover. Statssekretær Noresjø peker på at det er en sterk sammenheng mellom aktiviteten i byggebransjen og i samferdselsbransjen. 

Heller ikke hun vil love noen ekstrapakke nå, for å holde sysselsettingen i gang i sektoren.

– Kommer det en stopp eller kraftig brems i etterspørsel av nye boliger, får det betydning for anleggsbransjen og vi vil få mer etterspørsel etter tiltak innen samferdsel. Dette handler ikke bare om prosjekter i milliardklassen. Vi snakker også om økt kompetanse, omskolering og at vi sørger for å ta inn lærlinger.

Normalt har omtrent tre av fire elever på yrkesfag fått lærlingplass innen praksisen starter ved nyttår. Byggenæringens landsforbund trakk tidligere i vår fram tall fra Utdanningsdirektoratet som viser at bedrifter i byggenæringen er flinkest til å ta inn lærlinger.  I fjor fikk 86 prosent av elevene ved bygg og anleggsteknikk læreplass.

En spesiell utfordring for bygg og anlegg er at mange selskaper sysselsetter arbeidere som egentlig bor i andre land, og som enten ikke får reist hjem eller som ikke kan vende tilbake til jobb etter å ha vært hjemme i friperioden. Her hadde ikke Nybø noen ny informasjon å komme med etter dialogmøtet.

– Det er ikke mulig å si når vi kan reise fritt, sier næringsministeren.

Næringsminister Jan Christian Vestre under et besøk i Brussel. Nå vurderer han EUs lov om nullutslippsindustri og EØS.
Les også

Ingen timeplan for å innlemme EUs lov om nullutslipp i EØS

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.