BYGG

Fredag ble verdens første automatiske borerobot demonstrert

  – De fleste større nybygg til både offentlig og privat næringsliv oppføres i dag i betong. Det fører til store mengder tungt oppmålings- og borearbeid over skulderhøyde i veldig ugunstige arbeidsstillinger, sier daglig leder i nLink, Håvard Halvorsen.
– De fleste større nybygg til både offentlig og privat næringsliv oppføres i dag i betong. Det fører til store mengder tungt oppmålings- og borearbeid over skulderhøyde i veldig ugunstige arbeidsstillinger, sier daglig leder i nLink, Håvard Halvorsen. Bilde: nlink AS
30. juni 2014 - 09:02

Fredag tester elektroentreprenøren Vintervoll ut verdens første automatiske borerobot. Roboten er utviklet av selskapet nLink, og har som mål å bedre arbeidsmiljøet og redusere antallet arbeidsrelaterte skader i byggebransjen.

Reduserer tungt arbeid

Målet med boreroboten er å gjøre arbeidsplassen tryggere, og samtidig oppnå økt effektivitet ved at oppmåling og boring skjer vesentlig raskere enn dagens manuelle metoder.

– De fleste større nybygg til både offentlig og privat næringsliv oppføres i dag i betong. Det fører til store mengder tungt oppmålings- og borearbeid over skulderhøyde i veldig ugunstige arbeidsstillinger, sier daglig leder i nLink, Håvard Halvorsen.

Det var en forespørsel fra Vintervoll som førte til at nLink satte i gang med utviklingen av roboten.

– Vintervoll fortalte om store HMS-utfordringer i bransjen, og forklarte hva utfordringene gikk i, sier Halvorsen.

Med støtte fra både entreprenør og Innovasjon Norge, har selskapet derfor brukt de to siste årene på å utvikle boreroboten.

Les også: Disse robotene kan bli fremtidens bygningsarbeidere

Konstant utvikling

Roboten er i stand til å orientere seg inne på byggeplassen. Med en rekke sensorer måler den opp hvor forhåndsdefinerte hull skal være, som den deretter automatisk borer med slagdrill.

Etterhvert skal roboten også kunne brukes med BIM-filer.

– Bruken av BIM- filer er på god vei inn i den norske byggenæringen, og åpner opp for mange spennende muligheter i planleggings, gjennomførings, og vedlikeholdsfasen av bygg. Når roboten er ferdigutviklet og kan jobbe utfra BIM-filer som legges inn vil den kunne effektivisere dagens arbeid betraktelig, forteller administrerende direktør i Vintervoll, Otto Østerlie.

Han har tro på at denne type roboter kan føre til en stor effektivisering av byggebransjen.

– Ved at roboter tar over denne type oppgaver vil det gå mye mindre tid til oppmåling av flater og til det arbeidet som i dag sees på som det tyngste, sier han.

Les også: Her er robotene som legger fliser og borer hull

Kun positive tilbakemeldinger

Østerlie sier han så langt kun har mottatt positive tilbakemeldinger fra de som har hørt om roboten.

– Når de ansatte ser at bedriften satser skikkelig på løsninger som bedrer deres arbeidshverdag og helse er tilbakemeldingene kun positive, sier han.

– Så elektrikerne er ikke redde for å miste jobben når roboter overtar?

– Nei, det er ingen som så langt er redde for det. Det er mer eller mindre konstant mangel på håndverkere, og den mangelen vil trolig bli større i tiden fremover. Du skal ikke se bort fra at en maskin som dette, som tar bort de mest belastende arbeidsoppgavene faktisk kan få elektrikere til å stå lenger i jobb enn i dag, sier han.

Les også:  De leverer tak basert på mål fra Google Earth

Uavhengig i fremtiden

Etterhvert skal roboten også kunne brukes med BIM-filer. nlink AS
Roboten som testes i dag består av en standard industrirobot med en standard slagdrill montert på. Den står på en lift, som styres av en operatør.

– Vi jobber kontinuerlig med forbedringer av roboten. I fremtiden håper vi å finne en løsning der roboten kan jobbe uavhengig av en operatør som passer på, sier Halvorsen.

Etter fredagens testing skal roboten forbedres, og testes på nytt i månedsskiftet september/oktober. I Desember regner nLink med å ferdigstille roboten.

Les også:

Dette huset kostet 200.000 kroner å bygge

Hele verden sliter med dårlig byggekultur

Geologer frykter at ny bybanetrasé vil senke Bryggen i Bergen  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.