OFFSHORE

Fortsatt nordsjøfisk

UFARLIG?: Analyser viser at det ikke er noen fare for at fiskebestandene selv om den blir utsatt for alkylfenoler i vannutslipp offshore. Her fra Gullfaks C. FOTO: Statoil
UFARLIG?: Analyser viser at det ikke er noen fare for at fiskebestandene selv om den blir utsatt for alkylfenoler i vannutslipp offshore. Her fra Gullfaks C. FOTO: Statoil Bilde: Øyvind Hagen/Statoil
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
9. des. 2004 - 10:39

Resultatene kommer fram i en ny forskningsrapport om og i hvilken grad vannutslipp utgjør reell miljørisiko.

– Analysene viser at det ikke er noen risiko for at fiskebestandene som er lagt inn i beregningsmodellen, blir eksponert for alkylfenoler i nivå som kan medføre effekter på reproduksjonsevnen, sier forsker Lars Petter Myhre.

Han påpeker at det er en viss usikkerhet med hensyn til fisketettheten nær plattformene, men at fiskebestandstallene ellers er basert på faktiske målinger i Nordsjøen, og må kunne sees på som realistiske.

Produsert vann er vann som følger med oljen og gassen opp fra reservoarene. Vannet inneholder såkalte alkylfenoler.

Bakgrunnen for analysen er at Havforskningsinstituttet i visse forsøk tidligere har påvist at fiskens hormonbalanse og reproduksjonsevne blir påvirket når den eksponeres for alkylfenoler i laboratorieforsøk.

Uavhengig av de positive resultatene fra RF-Akvamiljø og Havforskningsinstituttet, fortsetter oljeindustrien arbeidet med å fjerne alkylfenoler i det produserte vannet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.