JOBB

Fortsatt er det over dobbelt så mange ledige ingeniører som før koronakrisen

Men markant nedgang fra juli til august.

Ledigheten blant ingeniør- og ikt-fag synker, men fortsatt er godt over dobbelt så mange ledige nå sammenlignet med før koronakrisen.
Ledigheten blant ingeniør- og ikt-fag synker, men fortsatt er godt over dobbelt så mange ledige nå sammenlignet med før koronakrisen. Illustrasjon: Ina Steen Andersen
Ina AndersenIna AndersenJournalist
28. aug. 2020 - 12:00

Fem måneder etter at antallet ledige i statistikken til Nav skjøt i været som følge av koronakrisen, er det fremdeles mange som står uten jobb. 122.200 personer var registrert som helt ledige ved utgangen av august, noe som utgjør 4,3 prosent av arbeidsstyrken, ifølge nye tall fra Nav. 

For ingeniør- og ikt-fag er det nå 7221 personer i ledighetsstatistikken ved utgangen av august, en nedgang på 1346 personer fra forrige måned

Men selv om ledigheten er på vei ned, er det fortsatt langt igjen til nivået fra før korona stengte ned samfunnet i mars. I februar var antallet ledige ingeniører 3096 – som fremdeles er 4000 færre enn dagens antall. 

121 prosent flere ledige enn i fjor

I februar i år hadde ledigheten stabilisert seg på et lavt nivå over flere måneder, med like over 3000 ledige innen ingeniør- og ikt-fag, for første gang siden oljekrisen som startet i 2014. 

Så kom mars, hvor pandemien virkelig lot seg merke, og ledigheten i Norge ble den høyeste siden 2. verdenskrig. Innen ingeniørfag var det da over 13.000 ledige. 

Siden har det gått sakte, men sikkert nedover, selv om antallet fem måneder senere fortsatt er høyt. Faktisk er det bare like under toppnivået fra oljekrisen. 

Sammenligner vi med tallene for ett år siden, er det nesten 4000 flere ledige i august i år enn i fjor, en økning på 121 prosent. Med unntak av kategoriene reiseliv og transport og ledere, er det ingeniør- og ikt-fag som har den høyeste prosentvise økningen det siste året. 

Ledigheten for yrkesgruppen ligger nå på 2,5 prosent, mot 1,1 prosent i august i fjor. 

20240104-TB-140
Les også

Mener prisøkningen i byggebransjen er undervurdert: – Har steget langt mer enn den generelle inflasjonen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.