ARBEIDSLEDIGHET

Den høyeste arbeidsledigheten i Norge siden 2. verdenskrig

– Utviklingen er uten historisk sidestykke.

De siste to ukene har arbeidsledigheten for ingeniør- og ikt-fag gått rett til værs. Bare den siste uken er ledigheten økt med nærmere 240 prosent.
De siste to ukene har arbeidsledigheten for ingeniør- og ikt-fag gått rett til værs. Bare den siste uken er ledigheten økt med nærmere 240 prosent. Illustrasjon: Ina Steen Andersen
Ina AndersenIna AndersenJournalist
2. apr. 2020 - 11:01

Arbeidsledigheten i Norge er nå på rekordhøye 10,4 prosent av arbeidsstyrken, med hele 291.000 personer registrert som helt ledige, ifølge nye, foreløpige tall fra Nav.

– Dette er den høyeste arbeidsledigheten i Norge siden 2. verdenskrig. Den siste uken har vi sett en dobling av antallet registrerte helt ledige. Hovedårsaken til dette er en kraftig økning i antall permitteringer som følge av tiltakene iverksatt for å begrense spredningen av koronaviruset, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng, i en melding.

– Utviklingen på arbeidsmarkedet i Norge de siste to ukene er uten historisk sidestykke, hvor vi har gått fra 65.000 registrerte helt ledige tirsdag 10. mars til dagens 291.000, sier Vågeng.

Bare den siste uken har 142.000 flere blitt registrert som helt arbeidsledige, en økning på 95 prosent. 

Opp 240 prosent

Ingeniør- og ikt-fag er så langt ikke blant yrkesgruppene som er hardest rammet, men ledigheten har økt betydelig her også. 

Bare den siste uken har ledigheten økt med nærmere 240 prosent. Fra 5221 til 12.266 ledige. 

Det er langt over toppnivået under oljekrisen, som ble nådd i januar 2017, med 8626 ledige. 

ledigheten for ingeniører ligger nå på 4,3 prosent av arbeidsstyrken, opp fra 1,1 prosent for bare to uker siden. 

90 prosent permitteringer

90 prosent av de nye arbeidssøkerne registrert i løpet av den siste uken har oppgitt permittering som begrunnelse for registrering.

Tilgangen av nye dagpengesøknader var særlig stor i begynnelsen av forrige uke. De siste dagene har tilgangen av nye dagpengesøknader avtatt noe, selv om den fortsatt er veldig høy historisk sett, opplyser Nav.

Ledigheten stiger i hele landet, men det er nå Oslo som topper statistikken, meden ledigheten på 12,7 prosent av arbeidsstyrken.

Den siste uken har økningen i arbeidsledigheten vært størst innen butikk- og salgsarbeid, med 32.000 (151 prosent) flere helt ledige med denne yrkesbakgrunnen. Arbeidsledigheten innen butikk- og salgsarbeid tilsvarer nå 19,4 prosent av arbeidsstyrken.

Antallet helt ledige innen reiseliv og transport har økt med ytterligere 20.000 (81 prosent) den siste uken, og er nå yrkesgruppen med høyest arbeidsledighet på 25,2 prosent av arbeidsstyrken.

Eirik Selmer ser på websiden for detaljerte transportdata fra et registreringspunkt ved finskegrensen sør for Kautokeino.
Les også

Bruker KI til trafikktelling: – Kan påvirke statens prioriteringer

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.