BYGG

Forsvarsbygg dropper rettssak etter mudder-tabbe

Men står fast på at feilberegning fra Rambøll kostet dem to millioner kroner.

Rambøll er glade for at Forsvarsbygg velger å avslutte Olavsvern-saken og betaler regningen.
Rambøll er glade for at Forsvarsbygg velger å avslutte Olavsvern-saken og betaler regningen. Bilde: NTB scanpix

Som Teknisk Ukeblad Estimerte 4000 tonn, endte på 144 , planla og gjennomførte Forsvarsbygg mudring ved Olavsvern Orlogsstasjon ved Tromsø med utgangspunkt i en rapport fra Rambøll.

De rigget seg opp for å ta opp 4000 tonn mudder, men det måtte kun tas opp 144 tonn.

Det gjorde at jobben ifølge Forsvarsbygg ble svært mye dyrere enn om de hadde visst hvor lite mudder som faktisk måtte hentes opp.

Gir seg

Forsvarsbygg mente Rambøll opptrådte uaktsomt og varslet at de ville ta ut stevning med krav om erstatning for ekstrakostnadene.

Rambøll nektet imidlertid for å ha gjort noe galt, og krevde at Forsvarsbygg umiddelbart betalte en sluttfaktura på 214.119 kroner.

I et brev som Teknisk Ukeblad har sett, varsler nå Forsvarsbygg Rambøll om at de dropper planene om søksmål, og opplyser at de betaler fakturaen.

«Forsvarsbygg har besluttet å ikke ta ut stevning i sakens anledning. Terskelen for konsulentansvar er høy, og en erkjenner at det finnes en risiko for ikke å vinne frem på grunn av dette», heter det i brevet.

Les også: – Bygg og anlegg er på grensen til kaos

Dyrt

Der legges det også vekt på en ansvarsfraskrivelse i oppdragsbekreftelsen, «selv om denne anses å stride mot rammeavtalens opplegg».

Det er imidlertid klart at Forsvarsbygg ikke er fornøyd.

«En ber Dem, uavhengig av det rettslige, om å merke Dem misnøyen med og konsekvensene av det arbeidet dere har utført på Olavsvern. Mengdeangivelsene i Deres rapport ble av oss lagt til grunn som riktige, og dette førte til tap i størrelsesorden 2-2,5 MNOK», heter det i brevet.

– Alvorlig

Hvor alvorlig mener dere det er at Rambøll avviser å ta kostnadene eller deler av disse?

– Den beste løsningen ville selvsagt vært at vi hadde kommet til felles enighet og fått en erkjennelse fra Rambøll. En konflikt som setter tillitsforhold mellom kunde og leverandør på prøve er selvsagt alvorlig med tanke på videre samarbeid, sier kommunikasjonsrådgiver Ella Mæhlumshagen i Skifte Eiendom til Teknisk Ukeblad. Skifte Eiendom er forretningsområdet i Forsvarsbygg som leverer alle tjenester knyttet til salg av eiendommer.

Hva er hovedlærdommen for dere i denne saken?

– Det det flere lærdommer som må tas. Vi må kvalitetssikre både egne oppdragsbeskrivelser og de leveranser vi får fra rådgiverne bedre. Vi må bli flinkere til å fokusere på og dokumentere de viktige aspektene av den forventede leveransen. Vi må også revurdere forholdet mellom innleie og egen regi. Det er iverksatt et internt arbeide med utgangspunkt i denne saken, sier Mæhlumshagen.

– Urimelig utspill

Rambølls divisjonslederleder for miljø, vann og klima, Vibeke Riis, understreker overfor Teknisk Ukeblad at selskapet gjør de de kan for at kundene skal bli fornøyd.

– Det er ikke hyggelig når vi ikke lykkes. Samtidig opplevde vi i dette tilfellet at Forsvarsbyggs utspill var urimelig. Vi er derfor glade for at de nå velger å avslutte saken og betaler regningen, sier Riis, som understreker at Rambøll nå vil legge denne saken bak seg.

Les også:

Slutt på rennende grus på Slottsplassen

Isolasjonen i mange norske tunneler kan gi cyanidforgiftning

Deler ut E6-jobber uten anbud etter Alpine Bau-konkurs  

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.