NYTT ARTILLERI I FORSVARET

Forsvarets nye artilleri er bedre enn forventet: De første K9 Vidar-skytsene er på vei fra Sør-Korea til Norge

Snart klar for testing i Østerdalen.

En K10 Vidar-vogn (t.v) og en K9 Vidar-vogn på Hanwha-fabrikken i september.
En K10 Vidar-vogn (t.v) og en K9 Vidar-vogn på Hanwha-fabrikken i september.

Snart klar for testing i Østerdalen.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Ingen blir sjokkerte når store forsvarsanskaffelser ender opp med å ta lengre tid og koste mer enn opprinnelig planlagt.

Et fersk eksempel på dette, er logistikkfartøyet KNM «Maud» som ble levert mer enn to år forsinket fra DSME-verftet i Sør-Korea.

Denne leverandørskandalen er åpenbart ikke representativ for koreansk industri, for produksjonen av Norges kommende artilleri hos Hanwha Defense Cooperation går helt etter planen.

– Hanwha leverer til riktig tid, til riktig kostnad og med riktig ytelse. Det har ikke vært noen forsinkelser, og kvaliteten er høyere enn forventet. Så vi er meget fornøyd med dem, sier oberstløytnant Nils Inge Træen, som er prosjektleder i Forsvarsmateriell, til Teknisk Ukeblad.

Les også

Ankommer Norge i november

Det var fire dager før jul i 2017 at det ble klart at K9 Thunder skal erstatte Norges 50 år gamle M109-artilleri. 

Forsvarsmateriell (FMA) bestilte 24 K9-skyts med seks tilhørende K10 ammunisjonskjøretøy fra Hanwha i Sør-Korea. I tillegg ble det inngått en opsjonsavtale om ytterligere 24 artillerisystemer. 

Norge har bestilt 24 slike K9 Vidar-skyts som om et års tid skal begynne å erstatte 50 år gamle M109.

Siden den gang har koreanerne bestemt seg for å markedsføre den norske varianten som «The VIDAR System». I denne sammenhengen står Vidar for «Versatile Indirect Artillery».

Etter cirka et halvt års fabrikktesting, ble de første systemene overlevert til FMA 19. september i år, på datoen partene ble enige om for nesten to år siden. 

Dette er to K9-skyts og ei K10-vogn som nå skipes til Norge og vil ankomme i slutten av november.

Deretter skal det gjennomføres såkalt akseptansetesting som er mer praktisk å gjennomføre her i Norge.

– Det blir blant annet en skytedel der vi skal teste norsk ammunisjon. Vi legger inn all ballistikk til vår nåværende ammunisjon i våre egne ildledningssystemer, forteller Træen.

Det er FMA landsystemers test- og verifikasjonsavdeling på Elverum som har ansvaret for testinga som vil bli gjennomført i løpet av første halvår 2020. Dette vil i hovedsak skje på Regionfelt Østlandet nord for Rena leir, der også den grundige vintertesten av de fire artillerikandidatene ble gjennomført for snart fire år siden.

Serieproduksjonen pågår

Serieproduksjonen på Hanwha-fabrikken i Changwon, like vest for Busan i Sør-Korea, har allerede startet, og samtlige vogner skal ferdigstilles i perioden mai-august. Ifølge Træen er det ingen grunn til å forvente noen forsinkelser.

– Allerede i år får vi 80 prosent av reservedelene og 90 prosent av spesialverktøyene, samt teknisk dokumentasjon, supplerer major Frode Arnesen i FMA, som er teknisk koordinator.

Samtlige 30 Vidar-vogner skal etter planen leveres til Hæren høsten 2020. På samme tid skal det leveres fire kjøresimulatorer til det nye tekniske kompetansesenteret i Bjerkvik. Her skal det også utdannes teknikere og utføres vedlikehold.

Det er ennå ikke avklart, men Træen forteller at de ser på muligheten for en felles løsning med Millog i Finland som gjør det samme for den finske hæren. De har så langt mottatt fem av 48 bestilte K9. Både finsk og norsk artilleri skal ha ICS (integrerte kampsystemer) fra Kongsberg Defence & Aerospace.

Les også

«Hyllevare»

En kamuflasjefarget artillerivogn skyter slik at det står flammer og røyk ut av løpet.
Hanwha har produsert om lag tusen slike K9 Thunder-skyts for den koreanske hæren. Foto: Lim Byung-shick

Træen understreker at det ikke finnes noen artillerisystemer som kan leveres uten noen form for tilpasning. Etter å ha feilet totalt med Archer-prosjektet sammen med Sverige, har FMA denne gang lent seg til Nasas TRL-skala («technology readiness level») og plukket ut et modent artillerisystem som har høyest grad av allerede utviklet ytelse og dermed lavest mulig risiko. Videre er kontraktforhandlingene brukt til å forankre kravene godt.

Det var altså K9 fra Hanwha Defense (tidligere Hanwha Land Systems/Techwin/Samsung) som nå har levert rundt 1.500 systemer totalt, hvorav cirka tusen til den koreanske hæren. Tyrkia og India har lisensprodusert eget artilleri, mens Polen har kjøpt K9-chassis som de monterer egne tårn på.

K9 Thunder/Vidar

  • Produsent: Hanwha Defense Cooperation, Sør-Korea
  • Operativ siden: 1999
  • Vekt: 47 tonn
  • Lengde/høyde/bredde: 12/2,73/3,4 meter
  • Bemanning: 5
  • Hastighet: 67 kilometer i timen
  • Rekkevidde: 480 kilometer
  • Effekt/vekt: 21 hestekrefter/tonn

Noen 12-15 år gamle, pent brukte skyts, som har stått på beredskap i Sør-Korea, er altså solgt videre til Finland og Estland. Deres beslutning ble gjort blant annet med bakgrunn i testdataene som ble samlet inn under testingen på Rena i 2016.

Dataene er også delt med Storbritannia, som skal skifte ut artilleri i en litt bredere kontekst og fortsatt holder på med utredninger, samt Australia.

Teknisk Ukeblad får opplyst at nylig har bedt om et oppdatert tilbud fra Hanwha på K9 Thunder basert på norsk konfigurasjon.

Over 40 kilometer rekkevidde

Den totale kostnadsrammen på Prosjekt 5447 – Artillerisystem 155 mm, er cirka 3,4 milliarder kroner. Artilleriet skal erstatte M109 som kom til Norge i 1969.

Ammunisjonsvogna heter K10 og er bygd på samme plattform som K9. Dermed har den tilsvarende mobilitet. Den kan bære 104 granater og automatisk overføre tolv granater i minuttet til artillerivognene uten at personell behøver å eksponere seg. Selv om det i utgangspunktet er slik at to skyts deler på ei ammunisjonsvogn, har Norge i første omgang bestilt kun seks slike kjøretøy til sine 24 skyts.

En vesentlig del av artillerianskaffelsen dreier seg om ny 155 mm-ammunisjon fra Nammo. Bildet er fra testing med K9 i Sverige. Foto: Nammo

K9 Vidar har kapasitet til å sende avgårde tre skudd på 13 sekunder som slår ned samtidig (MRSI, «Multiple Rounds Simultaneous Impact», eller seks til åtte skudd på ett minutt. For vedvarende ild over en time, er skuddtakten to-tre skudd i minuttet. Konseptet «Shoot & Scoot» innebærer at K9 kan få ut det første skuddet 30 sekunder etter at den mottar måldata. 

Blant det som er nytt for Forsvaret, er kanonene med to meter lengre løp (L/52, åtte meter, i stedet for L/39, seks meter, på dagens M109) og større munningshastighet. Parallelt kjøpes det inn nye Nammo-granater som heter 155 mm IM HE-ER («Insensitive Munitions, High Explosive, Extended Range»). Denne ammunisjonen har en demonstrert rekkevidde på over 40 kilometer med svært lite egenspredning.

Nammo jobber også med «Extreme range»-ammunisjon som kan være klar om fire-fem år. Her er det snakk om styrte granater som ved hjelp av en ramjetmotor kan treffe mål mer enn 150 kilometer unna.

Les også

Kommentarer (2)

Kommentarer (2)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå