FORSVAR

Forsvaret får 15 milliarder ekstra i 2024. Halvparten går til Ukraina

Støre-regjeringen vil bruke 15 milliarder kroner mer på forsvar i statsbudsjettet for 2024, melder VG. Det er 20 prosent økning fra årets vedtatte budsjett.

Statsminister Jonas Gahr Støre sier at vi lever i en skjebnetid, og at det økte forsvarsbudsjettet er en del av Norges forsikringspremie.
Statsminister Jonas Gahr Støre sier at vi lever i en skjebnetid, og at det økte forsvarsbudsjettet er en del av Norges forsikringspremie. Foto: Pontus Höök/NTB
4. okt. 2023 - 07:15

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at vi lever i en skjebnetid, og at dette er en del av landets forsikringspremie.

– Russlands angrepskrig i Europa er en veldig alvorlig endring i våre sikkerhetspolitiske omgivelser. Norges forsikringspremie er medlemskapet i Nato, vårt forhold til nære alliere og kapasiteten i vårt eget forsvar, sier Støre til VG om bakgrunnen for den store satsingen på forsvar.

Det samlede forsvarsbudsjettet for neste år skal være på på 90,8 milliarder kroner. Regjeringen håper å nærme seg Natos toprosentmål med dette budsjettet.

7,5 milliarder kroner av forsvarsbudsjettet i 2024 vil gå til militær støtte til Ukraina.

Støre sier at siden Ap og Sp overtok i 2021 har forsvarsbudsjettet dermed økt med 40 prosent.

Statsbudsjettet blir lagt fram for Stortinget fredag morgen.

EU-kommissær Kadri Simson sendte brev til Olje- og energimister Terje Aasland og resten av regjeringen tidligere i år, med en forventing om fornybardirektivet tas inn i EØS-avtalen.
Les også

Aasland har svart EU på «trusselbrev» om fornybardirektiv

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.