OLJE OG GASS

Første olje er produsert fra Brynhild-feltet

Lundin Norway's første utbygging som operatør.

Subsea-løsningen på Brynhild er en undervannstilknytning til produksjonsskipet Haewene Brim FPSO på Pierce-feltet i britisk sektor av Nordsjøen.
Subsea-løsningen på Brynhild er en undervannstilknytning til produksjonsskipet Haewene Brim FPSO på Pierce-feltet i britisk sektor av Nordsjøen. Bilde: Lundin Norway
Ina AndersenIna AndersenJournalist
29. des. 2014 - 09:49

Produksjonen av Brynhild-feltet i Nordsjøen startet 1. juledag, og Lundin melder mandag morgen at den første oljen er i produksjon.

Feltet skal inneholde omkring 23,1 millioner fat olje og gass. Forventet dagsproduksjon er opp til 12.000 fat per dag.

Feltet er bygget ut som en undervannstilknytning til produksjonsskipet Haewene Brim FPSO på Pierce-feltet i britisk sektor av Nordsjøen.

Les også: Yme-fjerneren oppkalt etter avdød nazi-ingeniør

Oppgradert produksjonsskip

Haewene Brim FPSO eies og opereres av Bluewater. Det flytende produksjonsskipet har gjennomgått en rekke modifikasjoner og oppgraderinger, blant annet på dekket, målesystemer, installasjon av oppgraderte subsea kontrollsystemer, oppussing av gassturbinen og utskifting av stigerør.

Oljen fra Brynhild blir eksportert gjennom en 38 kilometer lang rørledning fra Brynhild-bunnrammen til Pierce-feltet i britisk sektor. Her blandes oljen fra Pierce-feltet med Brynhild-oljen, og transporteres videre til produksjonsskipet.

Gassen fra Brynhild vil bli reinjisert i Pierce-feltet. Behandlet sjøvann til vanninjeksjon vil bli levert fra produksjonsskipet gjennom en ny vanninjeksjonsledning til Brynhild-bunnrammen.

For å styre undervannssystemene på Brynhild- og Pierce-feltene vil det bli installert et kontrollsystem på produksjonsskipet med en kontrollkabel til havbunns-produksjonssystemet på Brynhild.

Havbunn- produksjonssystemet på Brynhild består at fire horisontale ventiltrær, havbunn- kontrollkomponenter, modul for flerfase strømningsmåler (MPFM), et integrert beskyttelsessystem mot overtrykk (IOPPS) og kontroll-linjer.

Les også: «Trollmannen» får en av verdens mest prestisjetunge priser

Budsjettsprekk

Lundin har tidligere uttalt at de har lagt vekt på å gjøre utbyggingen så enkel som mulig.

De totale investeringene for utbyggingen beløper seg til 6,7 milliarder kroner.

Likevel har feltutbyggingen sprukket med med godt over 50 prosent, som er mer enn Goliat-sprekken prosentvis.

Opprinnelig skulle Brynhild ha kostet 4,3 milliarder, fra innlevering av PUD har investeringene dermed steget over 2,3 milliarder kroner.

Les også: Derfor vil nestoren la oljen i Barentshavet ligge

Brynhilld-feltet ligger i produksjonslisens 148 i Nordsjøen, like ved grensen til britisk sektor.
Brynhilld-feltet ligger i produksjonslisens 148 i Nordsjøen, like ved grensen til britisk sektor.

På 3300 meters dyp

Brynhild-reservoaret ligger på 3300 m dyp i sandsteiner tilhørende Ula-formasjonen av sen Jura alder. Sandsteinene er avsatt i et grunt marint miljø.

Feltet inneholder undermettet olje uten gasskappe. Reservoaret er overtrykket og temperaturen er relativt høy.

To oljeprodusenter og to vanninjektorer skal bores og kompletteres fra en bunnramme på Brynhild. For å sørge for optimal drenering og produksjon fra feltet vil den første vanninjektoren kompletteres i oljesonen og bli brukt som oljeprodusent i ett års tid før den konverteres til vanninjektor.

Vanninjeksjon til feltet vil være nødvendig i rundt ni måneder etter første olje for å opprettholde reservoartrykket og oljeproduksjonen.

Produksjonsbrønnene på Brynhild er opp til 5000 meter lange, med horisontale seksjoner på opp mot 1000 meter.

Les også: Disse 7 brønnene ga best uttelling i 2014

Oppstart på overtid

Lundin Norway eier 90 prosent av Brynhild, som ligger i produksjonslisens 148. Lundin er også operatør, og feltet er selskapets første utbygging med denne rollen. Talisman Energy Norge eier de siste ti prosentene.

Feltet ble påvist i 1992 og plan for utbygging og drift (PUD) ble levert i 2011 og godkjent samme år.

Brynhild skulle egentlig ha startet produksjonen i oktober i fjor, men er blitt utsatt. Årsaken var innkjøringsproblemer knyttet til FPSO-en.

Lundin borer nå den tredje produksjonsbrønnen på feltet. Den fjerde og siste brønnen vil ferdigstilles i 2015.

Brynhild-feltet er det første av morselskapet Lundin Petroleums fire utviklingsprosjekter som er planlagt satt i produksjon innen utgangen av 2014. Da vil selskapet produsere mer enn 75.000 fat olje og gass per dag.

Les også:

Derfor kan oljekrisen faktisk være en fordel

Norske gründere: Amerikansk oljegigant lekket ideen vår til konkurrent

Se maskinen kutte 84 millimeter kjetting på ett sekund  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.