TUMENER

Forskning krever mer enn fine ord

GISKE-UTVALGET: Statsråd Trond Giske fikk 40 ledere og tillitsvalgte til å gi ham råd om hvordan Norge bør utvikle seg de neste 10 årene.
GISKE-UTVALGET: Statsråd Trond Giske fikk 40 ledere og tillitsvalgte til å gi ham råd om hvordan Norge bør utvikle seg de neste 10 årene. Bilde: Håkon Jacobsen
Tormod Haugstad
15. feb. 2012 - 15:16

Trond Giske fikk kritikk da han for to år siden Unge arvinger skal rådgi Giske og 20 tillitsvalgte i et utvalg for å utrede Ved Giskes bord i 2020. Kronprins Haakon måtte som kjent Tine erstatter Kronprinsen .

– Vi kan ikke leve av å være rike i form av en liten bok. – Opera kunne blitt mye større , Jon S. von Tetzchner, snakket om Norge i verden og svarte kategorisk ja på sitt eget spørsmål om Google kunne vært norsk. Hans mål er at Opera skal matche Google og Facebook når det gjelder viktighet.

Tetzchners hovedpoeng er at – Har penger, trenger prosjekter for å starte teknologiselskaper i Norge. Selv har han trukket til seg ansatte fra 55 ulike land. Problemet med norsk tankegang er at Ville ha blitt nedlagt uten oppkjøp . Derfor er norske selskaper som 100 Tandberg-ansatte mister jobben , Fast og Trolltech Hard jobb å beholde søketeknologien i Norge før de er blitt den suksessen de kunne blitt.

Norge har hatt en eventyrlig velstandsutvikling på grunn av naturressurser, kompetanse og produktivitet. Men – Vi kan ikke leve av å være rike , og hvordan skal det gå med norsk næringsliv når Kina, USA, India, Japan, Brasil, Mexico og Russland utkonkurrerer Tyskland, Italia, Frankrike? 75 prosent av vår eksport går i dag til EØS-området.

Tine Rørvik er sivilingeniør med doktorgrad i petrokjemi, men mer kjent som Hun kan bli årets kvinnelige gründer administrerende direktør i Norner. Hennes oppskrift for å hevde seg i den globale konkurransen er innovasjon.

I Grenland har Rørvik ledet et forskningsprosjekt som handler om å utvikle en teknologi som kan produsere Lager plast av CO2 . Hun ser på den forhatte gassen mer som en ressurs enn som et klimaproblem. Men for at prosjektet skal bli en kommersiell suksess er Rørvik og andre avhengig av økonomiske støtteordninger for å lage et pilotprosjekt.

Miljøteknologiordningen som administreres av Innovasjon Norge, er Bruker 900 millioner på energiforskning . Denne er på 300 millioner og Giske ønsker lettere miljøsaksgang om Giske skal ta sine rådgivere på alvor.

Bioteknologi vil få stor økonomisk betydning for – Dette er ikke synsing , mener en annen av Giskes utvalgte, Per Benjaminsen. Han startet ProBio, Tromsø-bedriften som er blitt ledende i Europa på legemidler og kosttilskudd.

Rett før jul bevilget regjeringen 175 millioner til 175 millioner kroner i året til bioteknologi . Rett etter nyttår kom meldingene om at både Folkehelseinstituttet og Frykter nedleggelse skal legge ned sine laboratorier.

Dette er en trist påminnelse om at forskningsmiljøene trenger mer ressurser, både fra næringsliv og det offentlige. Fine ord i en bok redder ingen arbeidsplasser.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.