OLJE OG GASS

Forskere: Fracking forårsaker jordskjelv

Klar sammenheng, mener amerikanske forskere.

Fracking-aktivitet fører til stor vekst i antall jordskjelv, mener amerikanske forskere. Her fra Williston i North Dakota.
Fracking-aktivitet fører til stor vekst i antall jordskjelv, mener amerikanske forskere. Her fra Williston i North Dakota. Bilde: SHANNON STAPLETON/Reuters/NTB Scanpix
NTB NTB NTB
22. apr. 2015 - 07:38

Oklahoma opplevde i fjor hele 585 jordskjelv med en styrke på over 3, mot 109 året før. Før 2008 var det bare et par jordskjelv i året i delstaten.

Ifølge forskere ved Oklahoma Geological Survey (OGS) er det «svært sannsynlig» at den voldsomme økningen i antall jordskjelv skyldes olje- og gassutvinning ved hjelp av hydraulisk oppsprekking, såkalt fracking.

Omstridt metode

Ved denne omstridte utvinningsmetoden pumpes store mengder vann som hentes opp fra grunnen sammen med olje og gas, tilbake ned i borehullene. Det får gassrike skiferlag til å sprekke opp slik at skifergassen frigjøres og kan samles opp.

OGS dokumenterer en klar sammenheng mellom mengden som pumpes ned i borehullene, og antall jordskjelv som rammer det samme området.

Nå ber de innbyggerne i Oklahoma om å forberede seg på et kraftig jordskjelv, og flere politikere krever midlertidig stans i all utvinning ved hjelp av fracking.

En slik stans vil få store konsekvenser, ettersom hver fjerde jobb i delstaten er innenfor olje- og gassindustrien.

Les også: Her spør James om olje- og gasskommisjonen vil drikke «fracking-vann»

– Vet ikke nok

Oljeindustrien er ikke begeistret for kravet om stans og mener at det må forskes mer før man med sikkerhet kan fastslå at deres virksomhet fører til stadig flere jordskjelvene.

– Det kan være en forbindelse mellom jordskjelv og borehull, men vi vet ennå ikke nok om hvordan overskuddsvann som pumpes ned igjen påvirker forkastningene under Oklahoma, sier Chad Warmington som er president i The Oklahoma Oil & Gas Association (OKOGA).

Les også: Kjemikaliefritt alternativ til fracking vinner internasjonal teknologipris

Texas-skjelv

Også i Texas mener forskere at det er sammenheng mellom en rekke jordskjelv i Azle-området nordvest for Fort Worth, og fracking-virksomhet i det samme området.

Azle opplevde fra november 2013 til januar 2014 hele 27 jordskjelv, noe de ifølge forskerne etter alt å dømme kunne takke olje- og gassutvinning i området for, skriver forskerne i siste utgave av Nature Communications.

Jordskjelvene kostet ikke menneskeliv, men forårsaket skader på hus og eiendommer. The Texas Railroad Commission, som har oppsyn med olje- og gassvirksomheten i delstaten, har tidligere avvist en slik sammenheng. Nå har de endret syn.

– Vi ser svært alvorlig på dette, heter det i en kunngjøring.

– Fornekter

– Byer landet over bør være svært, svært bekymret, mener Sharon Wilson i miljøorganisasjonen Earthworks.

Hun viser til at Dallas-området tidligere i år opplevde usedvanlig mange jordskjelv og mener den politiske ledelsen i Texas lukker øynene for alvoret i situasjonen.

– Det er bare i Texas at myndighetene og de folkevalgte nå fornekter dette, sier Wilson.

Les også: Nytt oljefunn ved Gatwick flyplass kan være åtte ganger så stort som Sverdrup

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.