KRAFT

Fornybarforhandlingene ferdig før sommeren

Statssekretær Eli Blakstad (Sp) i Olje- og energidepartementet sier Norge kommer til å være ferdig med forhandlingene med EU om fornybardirektivet før sommerferien.
Statssekretær Eli Blakstad (Sp) i Olje- og energidepartementet sier Norge kommer til å være ferdig med forhandlingene med EU om fornybardirektivet før sommerferien. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
11. mai 2011 - 14:21

Elsertifikater

Elsertifikatsystemet fungerer slik at produsentene av elektrisitet basert på fornybare energikilder får en inntekt fra salg av elsertifikater i tillegg til inntekten fra salg av elektrisk energi. Inntekten fra elsertifikatene skal bidra til å gjøre det lønnsomt å bygge nye anlegg for fornybar kraftproduksjon. Kilde: OED

..

Norge har sagt at EUs fornybardirektiv også skal gjelde i Norge fordi vi er med i EØS. Men akkurat hvor stor del av byrden Norge skal ta, forhandles det om nå.

Ifølge Energi Norge må Norge øke andelen fornybar energi i sluttforbruket fra om lag 60 prosent i dag til 75 prosent i 2020 hvis EU-landenes beregningsmetode skal legges til grunn.

Les også: Velter milliardregning over på strømkundene

Vil forhandle ned

Norge mener vi bør slippe billigere unna enn de andre landene fordi vi allerede har en stor fornybarandel på grunn av vannkraften.

EU-kommisjonen mener på sin side at Norge må bidra så det monner fordi vi er så rike.

Les også: – Bør ikke betale for unyttig kraft

Før sommeren

Det har vært viktig for Norge å bli ferdig med forhandlingene, fordi Sverige krever at dette spørsmålet er avklart før de lar Norge bli med i deres elsertifikatmarked.

Men nå sier altså Blakstad at det er like før Norge og EU blir enige.

– Når vil fornybarforhandlingene med EU være avklart?

– Før sommeren, sier statssekretær Eli Blakstad i Olje- og energidepartementet til Teknisk Ukeblad etter at hun holdt innlegg på en konferanse på Voksenåsen i Oslo.

– Hva regner dere som sommeren, vil det for eksempel skje før Stortingets sommerferie?

– Ja, det regner vi med.

Les også: – Merkelig å spørre om miljøgevinsten

Læringsprosess

Hva gjenstår?

– Vi har en god dialog. I en sånn type dialog ligger det læringsprosesser både fra vår side og fra EUs side når det gjelder å diskutere fornybarandel. Det er ingen dramatikk, det er gode forhandlinger, sier Blakstad.

– Har dere greid å forhandle ned EUs krav?

– Det har jeg ingen kommentar til.

– Dette er vel gode nyheter for sertifikatforhandlingene med Sverige?

– Fornybardirektivet er en forutsetning for hele samarbeidsavtalen med Sverige, så ja, det henger sammen, sier Blakstad.

Les også: – Frekt at industrien slipper elsertifikater

Ingenting klart

– Hvor sikkert er det nå at det blir en sertifikatavtale med Sverige?

– Jeg er sikker på det. Men ingenting er klart før alt er klart, sier Blakstad.

– Hva gjenstår i forhandlingene?

– Det kan jeg ikke gå inn på.

Les også: Elsertifikatene kan knekke Norske Skog

Statssekretær Daniel Johansson i det svenske Näringsdepartementet tror det felles norsk-svenske elsertifikatmarkedet kommer på plass, men kan ikke garantere noe.
Statssekretær Daniel Johansson i det svenske Näringsdepartementet tror det felles norsk-svenske elsertifikatmarkedet kommer på plass, men kan ikke garantere noe.

Gjenstår detaljer

Statssekretær Daniel Johansson i det svenske Näringsdepartementet var også til stede på seminaret på Voksenåsen.

– Er det helt sikkert at det blir et norsk-svensk sertifikatmarked fra 1. januar 2012?

– Det er et spørsmål jeg ikke kan svare ja på med den største sikkerhet. Men det er planen at det skal være på plass. Det gjenstår litt detaljer som vi håper kan løses snart, sier Johansson.

– Hvilke detaljer?

– Det kan jeg ikke kommentere, sier han.

– Hvis det blir for liten tid til at markedet kan tre i kraft allerede fra 1. januar, er det da mulig at det kan tre i kraft senere, for eksempel 1. juli?

– For oss er det 1. januar som gjelder, jeg tror vi skal klare det, og vil ikke spekulere i noen annen dato, sier Johansson.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.