KARRIERELONN

Foreslår minstelønn

Kroner. Penger. Cash. Økonomi. Lønn. Lønnsnivå. Inntekt. Inntekstnivå. Minstelønn. Lønnsforhandlinger.
Kroner. Penger. Cash. Økonomi. Lønn. Lønnsnivå. Inntekt. Inntekstnivå. Minstelønn. Lønnsforhandlinger. Bilde: Sara Johannessen / Scanpix
Dag Yngve Dahle
15. nov. 2007 - 13:40

Under et Fafo-seminar om allmenngjøring av tariffavtaler onsdag argumenterte Vibeke Madsen, administrerende direktør i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH), for en nasjonal, lovfestet minstelønn i Norge.

Tariffbasert

– En nasjonal minstelønn vil være et middel for å bli kvitt sosial dumping, sa hun under seminaret, ifølge LO-Aktuelt.

– Vi må kunne gi et godt svar på hva som er akseptabel lønn i Norge. Med en lovfesting av minstelønna vil det bli lett å kontrollere at alle fikk riktig lønn, sa Madsen.

Andre land, deriblant Storbritannia og USA, har en slik minstelønn.

I Norge har vi ikke minstelønn. I stedet har vi framforhandlede tariffavtaler som fastsetter minstesatser innen ulike bransjer.

Dette er lønnsvinnerne

112 kroner

Madsen mener hotell- og restaurantarbeiderer minstesats på 112 kroner timen er en passende minstelønn i norsk arbeidsliv.

Norsk fagbevegelse gjerne vil beholde dagens modell. Bakgrunnen er erfaringer fra land med minstelønn, der svært mange arbeidsgivere ser på en minstelønn som en rettesnor.

De føler seg ikke forpliktet til å betale mer. Dermed vil en minstelønn i praksis føre til at lønnsnivået for mange arbeidstakere vil gå ned, ifølge Fellesforbundet.

Fattigdomsgrense

– Det vil være å innføre en fattigdomsgrense i Norge, sier Arve Bakke, leder i Fellesforbundet.

Han legger til:

– Det vil være å flytte ansvaret over til Stortinget, og bryte med den nordiske modellen. HSH vil ikke få noe drahjelp av Fellesforbundet i denne saken, sier Bakke.

Norsk Transportarbeiderforbund er ikke tilhenger av minstelønn, mens Norsk Industri ikke har bestemt seg ennå.

Her tjener du best

Lønna øker mest i Norge

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.