INDUSTRI

– Forbudet mot styrepinneraketter har vært svært vellykket

Antall personskader ved bruk av fyrverkeri er redusert med 76 prosent de siste fem årene.

Salget av fyrverkeri startet i dag, 27. desember. Her fra et utsalg på Løren i Oslo.
Salget av fyrverkeri startet i dag, 27. desember. Her fra et utsalg på Løren i Oslo. Bilde: NTB scanpix
27. des. 2013 - 15:35

Dette viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Antallet personskader har falt fra 155 i 2007 til 36 i 2012.

Det kraftige fallet i antall skader kommer først og fremst av forbudet mot raketter med styrepinner.

– Kompromisset fra 2008 da styrepinneraketter ble forbudt, har vist seg å være svært vellykket for alle parter. Vi merker også at vårt forebyggende arbeid bidrar til at flere nordmenn behandler fyrverkeri med respekt, sier Anders Sture, daglig leder i Svea Fyrverkerier og styremedlem i Norsk Pyroteknisk Bransjeråd (NPB), som organiserer de norske fyrverkeriimportørene.

Les også: Rekordmange bilbranner i 2013

– På med vernebrillene

Norsk brannvernforening opplyser at nordmenn flest støtter forbudet, men at de fortsatt ikke er flinke nok til å ta nødvendige forholdsregler ved håndtering av fyrverkeri.

Spesielt er antallet som får øyeskader fortsatt høyt.

– For å unngå alvorlige øyeskader anmoder vi alle som skal håndtere fyrverkeri om å bruke beskyttelsesbriller. Slike briller følger enten med gratis eller selges rimelig hos forhandlere av fyrverkeri. Hvert år ser vi også at kombinasjonen fyrverkeri og alkohol får dramatiske følger. Derfor oppfordrer vi folk til å ikke avfyre noen form for fyrverkeri om man er beruset, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

NPB opplyser at de hvert år deler ut rundt 500.000 beskyttelsesbriller.

Ved nyttårsfeiringen for snart ett år siden fikk 17 personer øyeskader forårsaket av fyrverkeri, og for fem av dem var skadene alvorlige.

Les også: Det kan bli påbudt med flere røykvarslere i hjemmet

Stjerneskudd fra Sverige

Tollvesenet venter å beslaglegge fyrverkeri også denne romjulen og nyttårshelgen, sier underdirektør Liv Kristin Rundberget i vareførselsseksjonen i Toll- og avgiftsdirektoratet.

– Det er forbud mot innførsel av fyrverkeri uten tillatelse fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Unntaket er stjerneskudd, knall-bon-bon, partypoppers, kruttlapper og lignende, opplyser Rundberget.

Hun påpeker imidlertid at stadig flere blir klar over forbudet mot å ta med fyrverkeri fra utlandet, og Tollvesenet har opplevd en nedgang i mengden beslaglagt fyrverkeri på svenskegrensen.

Tenk sikkerhet

I tettbygde strøk og i brannfarlige omgivelser er det forbudt å sende opp fyrverkeri uten brannsjefens tillatelse, skriver Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Brannsjef Henrik Trømborg i Røyken ber folk om å tenke sikkerhet og sier at fyrverkeriet godt kan være påtent, selv om det ikke ser sånn ut.

– De fleste ulykkene skjer nok når folk går bort for å tenne på for andre gang. Hvis de bøyer seg over fyrverkeriet, kan de få det i ansiktet, sier Trømborg til NRK.

Politiet har allerede måtte gripe inn i fyrverkeribruk, da feststemte mennesker startet nyttårsfesten tidlig i Skaun i Nord-Trøndelag. Natt til tredje juledag rykket politiet ut til en bolig hvor festdeltakere hadde begynt å sende fyrverkeri mot nabohuset, skriver Adresseavisen. Politiet beslagla rester av raketter samt et hjemmebrenningsanlegg.

I de fleste kommuner er det et generelt forbud mot bruk av fyrverkeri, men det gis dispensasjon for bruk på nyttårsaften mellom klokken 18 og 02.

Les også:

Dette er røykvarsleren alle ekspertene anbefaler

Her setter ingeniørstudentene fyr på en Peugeot iOn

Én feil her kan lamme togtrafikken fullstendig  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.