SAMFERDSEL

Forbrukerrådet: Tre dager i uka får du billigere drivstoff

Prisene på bensin og diesel svinger i et fast mønster.

Forbrukerrådet mener at en gjennomsnittsbilist kan spare et par tusen kroner i året på å følge med på prisene og fylle når det er billigst.
Forbrukerrådet mener at en gjennomsnittsbilist kan spare et par tusen kroner i året på å følge med på prisene og fylle når det er billigst. Bilde: Arkiv
NTB
5. jan. 2017 - 09:32

Mange nordmenn vet at det er billigst å fylle drivstoff søndag kveld og mandag morgen, men torsdag morgen er blitt bilistenes blindsone, ifølge Forbrukerrådet.

Organisasjonen vil ha flest mulig til pumpene for å skape konkurranse som kan bevege prisene. Derfor anbefaler den folk å være bevisst når prisene er lavest.

Ukjent torsdagstilbud

En ny undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at omtrent alle vet at prisene på drivstoff går opp og ned gjennom uken. Opp mot seksti prosent vet at det er billigst å tanke søndag til mandag, mens bare ti prosent av de spurte oppgir at det er lav pris også torsdag.

Prisene på bensin og diesel svinger i et fast mønster gjennom uken.

Men variasjonene mellom bensinstasjonene er likevel påfallende små, mener Gunstein Instefjord, fagdirektør for handel i Forbrukerrådet.

– Det taler for at forbrukermakten bør slå hardere. Det er verdt å vite når det er billigst, og det må vi benytte oss av. Bare slik blir det reell konkurranse som kan bevege prisene, sier Instefjord.

Han sier prisene er lavest mandag morgen og torsdag morgen, men prisen stiger raskt etter bunnoteringene begge dager.

Avgiftsøkning

Også Konkurransetilsynet har merket seg trenden.

– Fyller du søndag kveld eller mandag morgen, er det bra for lommeboken og for konkurransen. Må du fylle bensin før helgen, bør du fylle før ukens andre pristopp på torsdager, sier seniorrådgiver Sigurd Birkeland i Konkurransetilsynet.

Med de nye avgiftsreglene gjorde drivstoffprisene et betydelig hopp på starten av det nye året. Det ble prisrekord for bensin, som kostet over 16 kroner literen, mens en liter diesel kostet langt over 15 kroner mange steder.

Avgiftene økte med 34 øre for bensin og 55 øre for diesel fra og med søndag 1. januar.

Instefjord i Forbrukerrådet mener at en gjennomsnittsbilist kan spare et par tusen kroner i året på å følge med på prisene og fylle når det er billigst.

I undersøkelsen svarer 77 prosent av de spurte at de er prisbevisste, men mange svarer også at de ikke vet når det er billigst eller at de mener det er for lite å spare.

Ministeren engasjerer seg

Næringsminister Monica Mæland (H) anbefaler også bilistene å fylle tanken når det er billigst.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Konkurransen i bensinmarkedet er svak, og kjedene har høye marginer på drivstoff. Krevende og prisbevisste bilister kan styrke konkurransen. Det forbrukeren kan gjøre er derfor å sørge for å fylle når prisene er lavest, sier Mæland.

Fra og med søndag 1. januar ble avgiftene økt med 34 øre for bensin og 55 for diesel. Finansminister Siv Jensen (Frp) mener det ikke kan være et påskudd for bensinstasjonene til å øke prisene ytterligere.

– Pumpeprisene svinger ganske mye fra uke til uke og fra dag til dag. Det er viktig at konkurransen i markedet fungerer, og vi følger bensinselskapene tett. Det er i hvert fall ikke slik at de skal kunne bruke avgifter som skalkeskjul for å øke prisene ytterligere, sier Jensen.

– Finansministeren og jeg følger den svake konkurransen i bensinmarkedet. Vi har allerede hatt to møter med drivstoffkjedene for å få en forklaring på de høye prisene. Vi følger situasjonen nøye og vil invitere til nytt møte dersom vi ser behov for det, legger Mæland til.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.