OLJE OG GASS

For to år siden trengte de 350 nye ansatte, nå er boreselskapet saksøkt av oppsagte arbeidere

Møtes i retten tirsdag.

KCA Deutag skal drive Statoils to Cat-J-rigger når de kommer.
KCA Deutag skal drive Statoils to Cat-J-rigger når de kommer. Bilde: Statoil
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
3. mars 2015 - 06:00

KCA Deutag Drilling Norge

  • Leverer bore- og ingeniørtjenester
  • Selskapet har vært etablert i Bergen siden 2005 da det overtok Prosafe Drilling Services.
  • Morselskapet KCA Deutag er et av verdens største leverandører av bore- og ingeniørtjenester. Selskapet har over 9000 ansatte. Rundt 1000 ansatte i Norge. Hovedkontoret er i Aberdeen, Skottland.

I 2013 sikret borekontraktøren KCA Deutag Drilling Norge lukrative riggkontrakter med Statoil. Kort tid etter varslet selskapet at de kom til å trenge 350 til 400 ansatte.

Under ett år senere sier selskapet opp 13 ansatte. Tre av dem møter tirsdag selskapet i Stavanger tingrett.

De mener oppsigelsene er ugyldige.

Les også: Fem ingeniører har forberedt dette løftet i to år

Overrasket

– Vi er overrasket over at bedriften velger å gå til oppsigelser så kort tid etter at de oppbemannet kraftig. Vi ser ikke at det er arbeidsmangel, mener advokat Eyvind Mossige fra Industri Energi.

– I det tilfelle overtallighet kan dokumenteres, kan bedriften løse den midlertidige overtalligheten ved å bruke permitteringer, fortsetter han.

Les også: Nå står arbeidsrettsakene i kø i oljebransjen

Lukrative kontrakter

Det var i fjor vår at selskapet sa opp 13 personer. Årsaken var borestans på grunn av oppgradering av boreanlegget på Statoils Gullfaks B-plattform - et av åtte boreanlegg selskapet drifter for Statoil.

Året før sikret KCA Deutag seg driftskontrakter på Statoils oppjekkbare Cat-J-rigger som skal brukes på Oseberg og Gullfaks-feltet. Verdien av kontraktene var 5,2 milliarder kroner.

– Denne kontrakten gjør at vi har behov for 350-400 medarbeidere de neste to-tre årene, alt fra hjelpearbeidere til boresjefer. Rundt 30 av disse vil være landbasert, resten offshore, uttalte administrerende direktør Paul Horne i KCA Deutag Drilling Norge til offshore.no da.

Samme år var selskapet en av hovedpartnerne i rekrutteringskampanjen Vekstlandet, som ble omtalt som «Norges største rekrutteringskampanje – noensinne».

Les også: Toppleder i norsk oljeselskap gikk til sak etter at han fikk sparken

– Saklig begrunnet

Selskapet mener imidlertid at oppsigelsen er saklig begrunnet.

«Partene er enige om at bedriften hadde behov for nedbemanning. Det saken gjelder er utvelgelsen», skriver NHO-advokat Kate Hidle i sluttinnlegget.

Den beskrivelsen er imidlertid ikke de oppsagtes advokat enig i.

– Det er ikke grunnlag for å si det. Vi bestrider både utvelgelsen og grunnlaget for oppsigelsene, sier Mossige til Teknisk Ukeblad.
Advokaten mener selskapet ikke har dokumentert at den økonomiske situasjonen krever en større nedbemanning. I sluttinnlegget henviser han blant annet til at selskapet skal bemanne Statoils nye Cat-J-rigger sommeren 2016.

Les også: Sa opp 700 ansatte – nå søker Aibel etter ingeniører igjen

– Ingen kommentar

Administrerende direktør i KCA Deutag Drilling Norge, Paul Horne ønsker ikke å besvare spørsmål om oppsigelsene eller kommentere saken. Heller ikke selskapet prosessfullmektig, NHO-advokat Kate Hidle ønsker å kommentere saken før den skal behandles av retten.

tu.no kommer tilbake med avgjørelsen i saken når den er klar.

Les flere nyheter om karriere.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.