For to år siden trengte de 350 nye ansatte, nå er boreselskapet saksøkt av oppsagte arbeidere

Møtes i retten tirsdag.

For to år siden trengte de 350 nye ansatte, nå er boreselskapet saksøkt av oppsagte arbeidere
KCA Deutag skal drive Statoils to Cat-J-rigger når de kommer. Bilde: Statoil

KCA Deutag Drilling Norge

  • Leverer bore- og ingeniørtjenester
  • Selskapet har vært etablert i Bergen siden 2005 da det overtok Prosafe Drilling Services.
  • Morselskapet KCA Deutag er et av verdens største leverandører av bore- og ingeniørtjenester. Selskapet har over 9000 ansatte. Rundt 1000 ansatte i Norge. Hovedkontoret er i Aberdeen, Skottland.

I 2013 sikret borekontraktøren KCA Deutag Drilling Norge lukrative riggkontrakter med Statoil. Kort tid etter varslet selskapet at de kom til å trenge 350 til 400 ansatte.

Under ett år senere sier selskapet opp 13 ansatte. Tre av dem møter tirsdag selskapet i Stavanger tingrett.

De mener oppsigelsene er ugyldige.

Les også: Fem ingeniører har forberedt dette løftet i to år

Overrasket

– Vi er overrasket over at bedriften velger å gå til oppsigelser så kort tid etter at de oppbemannet kraftig. Vi ser ikke at det er arbeidsmangel, mener advokat Eyvind Mossige fra Industri Energi.

– I det tilfelle overtallighet kan dokumenteres, kan bedriften løse den midlertidige overtalligheten ved å bruke permitteringer, fortsetter han.

Les også: Nå står arbeidsrettsakene i kø i oljebransjen

Lukrative kontrakter

Det var i fjor vår at selskapet sa opp 13 personer. Årsaken var borestans på grunn av oppgradering av boreanlegget på Statoils Gullfaks B-plattform - et av åtte boreanlegg selskapet drifter for Statoil.

Året før sikret KCA Deutag seg driftskontrakter på Statoils oppjekkbare Cat-J-rigger som skal brukes på Oseberg og Gullfaks-feltet. Verdien av kontraktene var 5,2 milliarder kroner.

– Denne kontrakten gjør at vi har behov for 350-400 medarbeidere de neste to-tre årene, alt fra hjelpearbeidere til boresjefer. Rundt 30 av disse vil være landbasert, resten offshore, uttalte administrerende direktør Paul Horne i KCA Deutag Drilling Norge til offshore.no da.

Samme år var selskapet en av hovedpartnerne i rekrutteringskampanjen Vekstlandet, som ble omtalt som «Norges største rekrutteringskampanje – noensinne».

Les også: Toppleder i norsk oljeselskap gikk til sak etter at han fikk sparken

– Saklig begrunnet

Selskapet mener imidlertid at oppsigelsen er saklig begrunnet.

«Partene er enige om at bedriften hadde behov for nedbemanning. Det saken gjelder er utvelgelsen», skriver NHO-advokat Kate Hidle i sluttinnlegget.

Den beskrivelsen er imidlertid ikke de oppsagtes advokat enig i.

– Det er ikke grunnlag for å si det. Vi bestrider både utvelgelsen og grunnlaget for oppsigelsene, sier Mossige til Teknisk Ukeblad.
Advokaten mener selskapet ikke har dokumentert at den økonomiske situasjonen krever en større nedbemanning. I sluttinnlegget henviser han blant annet til at selskapet skal bemanne Statoils nye Cat-J-rigger sommeren 2016.

Les også: Sa opp 700 ansatte – nå søker Aibel etter ingeniører igjen

– Ingen kommentar

Administrerende direktør i KCA Deutag Drilling Norge, Paul Horne ønsker ikke å besvare spørsmål om oppsigelsene eller kommentere saken. Heller ikke selskapet prosessfullmektig, NHO-advokat Kate Hidle ønsker å kommentere saken før den skal behandles av retten.

tu.no kommer tilbake med avgjørelsen i saken når den er klar.

Les flere nyheter om karriere.