KRAFT

– For opptatt av den beste vinden

Innlandsvinden er mer gunstig enn de forblåste øyene, mener E.on-sjef.

 INNLANDET: Anette Blücher, leder av E.ons vindkraftsatsing i Norge, Sverige og Finland, foretrekker innlandet framfor forblåste øyer langs kysten.
INNLANDET: Anette Blücher, leder av E.ons vindkraftsatsing i Norge, Sverige og Finland, foretrekker innlandet framfor forblåste øyer langs kysten. Bilde: Mona Sprenger

– Min oppfatning er at en del av de prosjektene som har fått konsesjon er for ekstreme. De er ute på øyene med ekstreme forhold. Vi trenger så stabile prosjekter som mulig og kan ikke stå med bare én turbinleverandør, sier Anette Blücher, leder av E.ons vindkraftsatsing i Norge, Sverige og Finland.

Hun er glad for at Norge og Sverige nå har fått et felles sertifikatsystem.

– Enova-systemet kikket veldig mye på hvor man finner den beste vinden. Og for oss var også vanskelig å komme inn på markedet med et Enova-system. Derfor ligger Sverige litt foran dere.

Les også: – Frykten for kraftoverskudd er absurd

Må kutte prisen

Det tyske energiselskapet har bygget ut 4,22 GW fornybar kapasitet i Europa og Nord-Amerika. Nå satser E.on i Nord-Europa:

– Vi flytter oss bort i fra Sør-Europa på grunn av økonomisk ustabilitet. Vi fortsetter å bygge ut i USA selv om støttesystemet opphører. Vårt fokus er kostnadsbesparelser på alle deler. Det er et stort mål å presse ned prisen.

I Norden-området har E.on 300 MW som er oppe og går.

– Vi bygger ytterligere 93 MW i Sverige og har totalt holder vi på å utvikle prosjekter på 1000 MW i Norge.

E.on vil blant bygge inntil 75 vindturbiner på Eggjafjellet i Selbu.

Les også: Frykter enorme strømbrudd etter solkraft-boom

Foretrekker innlandet

E.on foretrekker innlandet foran de forblåste øyene:

– Det blåser tilstrekkelig der og i tillegg finnes det nettilgang, sier Blücher, som synes at alt tar for lang tid:

– Det finnes en utålmodighet hos oss investorer, og det tar for lang tid både i Sverige, Norge og Finland.

Skatt ikke avgjørende

Thema Consulting la nylig frem en undersøkelse som viste at forskjellene i skattereglene i Norge og Sverige kan føre til at svenske prosjekter favoriseres når det kommer til utbygging av fornybar energi.

Ifølge undersøkelsen må et norsk vindkraftprosjekt ha hele 6 øre/kWh høyere inntekter før skatt for å gi samme avkastning som et tilsvarende svensk prosjekt.

Anette Blücher er ikke enig i at skatteforskjellen er avgjørende for hvor E.on vil satse:

– Nei, det er det ikke. Skatteeffekten er en av mange faktorer som er med å avgjøre hvor vi skal investere, men det er ikke en bærende faktor. Vi vil satse på de beste prosjektene.

Markedsendringer

Blücher er mer bekymret for de lave sertifikatprisene. Det har allerede konsekvenser for vindkraftmarkedet i Sverige, forteller hun:

– Det skjer nå en konsolidering av vindkraftmarkedet i Sverige.  Ikke alle vil investere i egen prosjekter og det er mange prosjekter som ikke er bygd som er til salgs.  Små aktører forsvinner og utbyggingen avtar. Det er for tidlig å si hvordan dette vil slå ut for Norge.

Les også: Slik kan bruer bli kraftverk

Her får du betalt for å ha en vindmølle som nabo

– Mini-kjernekraftverk vil erstatte olje

Vindmølle begynte å brenne

Norden vil flyte over av kraft  

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.