KRAFT

Folkeaksjon refser Enova for sparekampanje

Are Tomasgard, stifter av Folkeaksjonen mot økte strømpriser, mener Enova og Statnett kommer lovlig sent med sin strømsparingskampanje.
Are Tomasgard, stifter av Folkeaksjonen mot økte strømpriser, mener Enova og Statnett kommer lovlig sent med sin strømsparingskampanje. Bilde: Industri Energi

Are Tomasgard, spesialrådgiver på området kraft i fagforbundet Industri Energi og stifteren av Facebook-aksjonen Folkeaksjonen mot økte strømpriser, er kraftig provosert av strømsparekampanjen Enova og Statnett lanserer i disse dager.

Les om kampanjen:

– Dårlig timing

Hvis de hadde kommet med tiltakene sine for et halvt år siden, kunne vi sluppet å betale skyhøye strømpriser fordi kraftmagasinene snart er tomme, mener han.

– Det som provoserer meg mest, er den dårlige timingen på denne kampanjen. Vi ba om tiltak allerede i august. Istedenfor å fornekte at vi var på vei inn i en kald vinter, kunne de begynt å forebygge allerede da, sier Tomasgard til NTB.

I kampanjen heter det seg at forbrukerne kan spare mellom 5 og 10 prosent ved å bruke mindre strøm i hjemme sine.

– Jeg bare håper kampanjen ikke fører til at folk sitter hjemme og fryser, sier Tomasgard.

Vil ha krisereserve

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser imidlertid at strømforbruket i Norge har falt med 26 prosent siden vi trådte inn i det nordiske kraftmarkedet i 1993. Samtidig har prisene de siste ti årene blitt tre ganger så høye, ifølge tall VG refererer til torsdag.

Professor Einar Hope ved Norges Handelshøyskole blir kalt den norske energilovens far, fordi hans arbeider innen kraftøkonomi og ligger til grunn for den markedsbaserte kraftomsetningen.

Han har nå utredet et forslag om å gjøre det ulønnsomt for kraftselskapene å ikke beholde en krisereserve i vannmagasinene for å hindre at de selger ut vannkraften før vinteren er på sitt kaldeste.

Les også: – Tomme magasiner en fallitterklæring

– Straff kraftselskapene for tomme magasiner

Rekordhøy import

Fyllingsgraden var i årets andre uke 40,8 prosent, etter en nedtapping på 2,2 prosentpoeng fra uka før. Det er dermed fortsatt rekordlite vann i magasinene, men nedtappingen skjer noe tregere enn tidligere i vinter.

I samme periode var det rekordhøy import av strøm fra Sverige, viser de siste tallene fra Norges vassdrags- og energidirektorat

– Den lave magasinfyllingen gjør høy import nødvendig. De siste tre ukene har Norge hatt en import på nesten 1,5 terawattimer, sier vassdrags- og energidirektør Agnar Aas.

Les også: – Markedssystemet fungerer godt

– Oppmuntres til å bunnskrape kraftmagasinene

– Inngrep i markedet gir høyere strømpris

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.