COP 25 i Madrid

FNs miljøprogram advarer: Verdens utslipp må halveres på ti år

Enormt gap mellom landenes utslippsmål og målet om å hindre farlige klimaendringer.

Verdens utslipp må nesten halveres innen 2030, om man skal nå målet om maksimalt 1,5 graders oppvarming.
Verdens utslipp må nesten halveres innen 2030, om man skal nå målet om maksimalt 1,5 graders oppvarming. (Illustrasjon: Kjersti Magnussen)

Enormt gap mellom landenes utslippsmål og målet om å hindre farlige klimaendringer.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Madrid: I går kom dommen fra FNs miljøprogram UNEP. Om alle verdens land oppfyller alle sine klimaløfter, vil vi likevel ikke klare å nå temperturmålet i Parisavtalen.

Ifølge avtalen som ble framforhandlet i 2015 skal verdens land begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader etter førindustrielt nivå.

Men så langt er altså løftene om utslippskutt langt fra tilstrekkelige. For ifølge en ny rapport fra UNEP må verdens utslipp nesten halveres innen 2030, om man skal nå målet.

Les også

Utslippene fortsetter å gå opp

– Alle land må forsterke sine klimamål, og det må skje før neste klimatoppmøtet, neste år, uttalte sjef for FNs miljøprogram Inger Andersen på en pressekonferanse i Madrid.

Den nye UNEP-rapporten er utarbeidet av 57 vitenskapsfolk fra 33 institusjoner og 25 land. Ifølge forfatteriene har de sette på flere underliggende scenarier og rapporten har også vært fagfellevurdert.

UNEP-sjef Inger Andersen advarte mot det et stort gap mellom ord og handling Foto: Erik Martiniussen

Funnene er tydelige: I gjennomsnitt må de globale utslippene reduseres med 7,5 prosent hvert eneste år fram til 2030, om man skal nå temperaturmålet på 1,5 grader. Men trenden er den motsatte.

– Til tross for framgang på finansiering og alt arbeid vi har gjort, er det ingenting som tilsier at utslippene vil nå toppen med det første, sa Andersen. Til TU utdyper hun konklusjonene:

Dette sier UNEP:

- Verdes årlige utslipp = 55,3 gigatonn CO2 (Gt)

- Utslippene må ned på 25 Gt i 2030 for å nå 1,5 grader. Det krever årlige reduksjoner på 7,6 %.

- Med dagens politikk vil verden slippe ut 60 Gt i 2030.

- Dersom alle landene gjør som de har lovet, vil verden slippe ut 54 Gt CO2 i 2030.

- For å hindre global oppvarming på mer enn to grader, må utslippene ned på et sted mellom 46 og 49 Gt innen 2030.

– Da vi utga vår første rapport for ti år siden anslo vi at utslippene i 2019 ville ligge på 55 milliarder tonn CO2. Og det er nøyaktig der vi er i dag, sier Andersen til TU. Men skal man nå 1,5-gradersmålet, må utslippene ned på 25 millioner tonn innen 2030.

– Skal vi nå klimamålet, må verdens utslipp reduseres med 7,6 prosent hvert år, fram mot 2030. Skal vi hindre to graders oppvarming, må de ned med 3,2 prosent hvert år. Om det er mulig? Ja, selvfølgelig er det mulig. Men da må alle land gjøre mye mer. Vi vet at temperaturen øker hvert år og at vi allerede har nådd 1,1 grad. Så vi har veldig dårlig tid, sier Andersen.

Thunberg advarer

I Madrid forhandler land nå om de siste reglene som må på plass før Parisavtalen trer i kraft. Men det alle snakker om, er de manglende utslippskuttene.

 Mørkeblå = referansebane. Lyseblå = Verdens utslipp om land følger målene fra Paris. Lysegrønn = Nødvendige kutt om vi skal nå 1,5 grader. Mørkegrønn = nødvendige kutt om vi skal nå 2 grader. Illustrasjon: Kjersti Magnussen

Også den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg advarte i går FNs klimatoppmøtet om det store gapet som fins mellom landenes mål, og de dype kuttene som er nødvendig om verden skal nå temperaturmålet.

– Ikke en gang de såkalte foregangslandene gjør nok, sa Thunberg, som i går ble kåret til årets person av Time Magazine.

– Det holder ikke å bare kutte utslipp. Våre utslipp må stoppe. For å holde oss under 1,5 grader må vi holde karbonet i bakken. De kuttene som nå er i gang, er ikke i nærheten av det nivået som kreves, sa hun.

Og den nye UNEP rapporten gir Thunberg rett: Med Danmark som hederlig unntak, har nesten ingen land i verden ambisjoner om å halvere utslippene sine innen 2030, ikke en gang Norge.

– Skulle alle verdens land gjøre slik de har lovet i Parisavtalen, vil verdens utslipp i 2030 ligger å rundt 52 milliarder tonn med CO2. Det er mer enn dobbelt så mye som de må være på om vi skal nå klimamålene fra Paris, uttalte Anne Olhoff fra UNEP DTU Partnership, da hun la fram den nye rapporten tirsdag.

Les også

De store gjør minst

G20, en gruppe av verdens mektigste land, inklusive EU, Kina og USA, står for 78 prosent av verdens utslipp. Bare to av dem, Frankrike og Storbritannia, har vedtatt lover om å ha null utslipp i 2050. EU som helhet jobber med en tilsvarende lov. 15 av G20-landene har ingen slike nullutslippsmål, inklusive USA, Kina og India.

TU følger klimatoppmøtet i Madrid

UNEP gir likevel Kina skryt for sitt arbeid med å utvikle fornybar energi. Kinas støttesystemer for fornybar rangeres av UNEP som noe av det beste i verden, noe som har redusert utslippsveksten i Kina. Men fortsatt er landet verdens største kilde til utslipp, med 13,7 milliarder tonn i året. Derfor må også Kina gjøre langt mer, advarer UNEP.

USA, som verdens neste største klimaforurenser, har trukket seg fra Parisavtalen. UNEP trekker likevel fram at det skjer mye bra på amerikansk delstatsnivå, men at det må mye mer til.

Klimatoppmøtet i Madrid skal vare fram til fredag.

Les også

Kommentarer (3)

Kommentarer (3)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå