ENERGI

FN-organ støtter Fosen-samene i vindkraftsaken

Et urfolk-organ i FN uttrykker støtte til Fosen-samene og ber norske myndigheter komme på banen, skriver Adresseavisen.

Ella Marie Hætta Isaksen var blant dem som talte da Fosen-aktivistene demonstrerte i Oslo.
Ella Marie Hætta Isaksen var blant dem som talte da Fosen-aktivistene demonstrerte i Oslo. Foto: Terje Bendiksby/NTB
29. apr. 2023 - 19:22

Natt til lørdag kom FNs permanente forum for urfolkssaker ( UNPFII ) med kritikk mot Norge i forbindelse med vindkraftutbyggingen på Fosen.

Ifølge Adresseavisen skriver forumet i en rapport at de støtter høyesterettsdommen, og at de oppfordrer norske myndigheter rette seg etter den.

Det var i oktober 2021 at Høyesterett etter en over ti år lang rettsprosess konkluderte med at vindkraftkonsesjonene som er gitt på Fosen, er ulovlige. I vinter var det kraftige protester fordi det fortsatt ikke var skjedd noe, 500 dager etter at dommen falt.

– Følg anbefalingene

Sametingspresident Silje Karine Muotka var i New York sist uke for å tale i forumet. Hun er glad for støtten fra verdens urfolk.

– Jeg er veldig glad for at vi blir hørt internasjonalt. Så får vi håpe at også norske myndigheter hører, sier hun til Adresseavisen.

Sametingspresidenten sier i en pressemelding at Fosen-saken kommer til å få enda mer internasjonal oppmerksomhet etter vedtaket i FN. Hun ber den norske staten følge de tydelige anbefalingene fra FN.

Sandra Borch er tilbake fra en timeout i Thailand og snakker nå ut om masteravsløringen som kan bety at hun velger på forlate politikken for godt
Les også

Tekstlikhet oppdaget under sensuren i 2014

Fortsatt strid

Regjeringen har ikke greid å bli enig med Sametinget om veien videre for de omstridte vindturbinene på Fosen. Næringsminister Terje Aasland har understreket at det trengs mer kunnskap for å kunne beslutte hva som skal skje: Ingen, delvis eller fullstendig riving av turbiner, iverksetting av ulike avbøtende tiltak for å beskytte reindrifta.

Til NTB sa Muotka nylig at uenigheten med Olje- og energidepartementet (OED) først og fremst dreier seg om formålet for et utredningsprogram.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

– Vi er uenige i problembeskrivelsen. Vi mener at det som må prioriteres, er å få slutt på menneskerettsbruddet. Det må gjøres et omgjøringsvedtak, og driftstillatelsen til Fosen Vind må trekkes tilbake, slår hun fast.

Parallelt med arbeidet om et utredningsprogram har departementet jobbet med å komme til enighet med reindrifta på Fosen. Dette skal skje ved hjelp av riksmekleren, men så langt har det ikke kommet noe resultat.

– Skal finne løsninger

– Vi tar denne uttalelsen med oss i det videre arbeidet med å følge opp Fosen-saken, lover statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) i Olje- og energidepartementet i en epost til NTB.

Hun sier regjeringen legger vekt på å følge opp dommen fra Høyesterett og få på plass en prosess som sikrer løsninger som ivaretar rettighetene til reindrifta på Fosen.

– Det har vært en vanskelig prosess, og vi skulle ønske at vi hadde kommet lenger i denne saken. Det har vi også beklaget til reindriftseierne, sier hun.

Sæther sier videre at det er regjeringens plikt å følge opp dommen gjennom å fatte nye vedtak i saken.

– Arbeidet med å få på plass nødvendig kunnskapsgrunnlag for nye vedtak er vi godt i gang med, og vi hadde senest denne uken et avsluttende konsultasjonsmøte med Sametinget. Vi venter nå på siste tilbakemeldinger fra reindrifta og vil fastsette et utredningsprogram om kort tid.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling
Det ble solgt 6899 boliger i Norge i februar. Bildet er fra Bjørvika i Oslo.
Les også

Sterk boligprisvekst: – Langt sterkere enn de fleste så for seg

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.