INDUSTRI

– Flydel stammer fra MH370

Det bekrefter Malaysias statsminister.

Malaysias statsminister Najib Razak bekrefter at flydelen som er funnet på øya Reunion stammer fra savnede MH370.
Malaysias statsminister Najib Razak bekrefter at flydelen som er funnet på øya Reunion stammer fra savnede MH370. Bilde: Reuters/Scanpix
NTB NTB NTB
5. aug. 2015 - 20:37

– I dag, 515 dager etter at flyet forsvant, kan det internasjonale teamet av flytekniske eksperter med tungt hjerte bekrefte at vrakdelen som ble funnet på den franske øya Reunion i Indiahavet, stammer fra MH370, sa Malaysias statsminister Najib Razak onsdag kveld.

Kort tid etter innkalte franske myndigheter til pressekonferanse i Paris. Både flyeksperter og flere lands myndigheter har vært samlet i Frankrike i håp om å komme nærmere et svar på hva som skjedde med flyet og de 239 menneskene om bord.

– Vrakdelen stammer høyst sannsynlig fra MH370, sa Serge Mackowiak i den franske påtalemyndigheten, og tok dermed et lite forbehold sammenlignet med den malaysiske statslederen.

Airbus-sjefen: Airbus-sjefen: Pilotløse passasjerfly er ikke løsningen

To grunner

– Det er to grunner til at vi mener flydelen stammer fra MH370. For det første bekreftet Boeing-eksperter at vingeklaffen stammer fra et Boeing 777-fly, sa Mackowiak, med henvisning til at MH370 var av Boeings modell 777.

– For det andre har vi teknisk informasjon om vingeklaffen til MH370-flyet. Denne informasjonen har vi sammenlignet med vingeklaffen som ble funnet, sa Mackowiak.

Imidlertid er den endelige analysen av flydelen ennå ikke gjennomført.

– De sterke antakelsene vil først bli bekreftet når analysen er gjennomført. Analysen vil trolig begynne torsdag, men jeg kan ikke si når den vil være klar, sa Mackowiak.

Han opplyste videre at en koffert, som også ble funnet på Reunion, granskes, men at det ikke foreligger noen konklusjon om hvorvidt den stammer fra flyet.

– Når det gjelder kofferten, ser vi også på den, og jeg vil holde dere oppdatert, sa Mackowiak.

Les også: Aldri vært så få flyulykker som i 2014

Etterlatte vil ha svar

Etterlatte etter passasjerene om bord det savnede flyet krever nå svar på hva som forårsaket forsvinningen og styrten, melder nyhetsbyrået AFP.

Onsdagens beskjed om at flyet trolig styrtet, er ikke nok, mener flere etterlatte. De ønsker et klart svar på hva som forårsaket hendelsen.

– Nå vil jeg vite hvor hoveddelen av flyet er, slik at vi kan få ut passasjerene. Bare det vil føre til en avslutning, sier malaysiske Jacquita Gonzales

Hennes ektemann Patrick Gomes var purser på MH370 da det forsvant 8. mars i fjor.

Les også: Slik skal det bli lettere å finne flyvrak i havet

Gjennombrudd

MH370 forsvant 8. mars i fjor da flyet av ukjente forlot den planlagte ruten mellom Kuala Lumpur til Beijing og styrte ut over havet. Deretter ble alt stille.

Forsvinningen utløste en internasjonal leteaksjon av enormt omfang, men flyet ble aldri funnet. Funnet av en vingeklaff forrige uke er derfor det første store gjennombruddet i saken – et funn etterforskerne nå altså mener høyst sannsynlig kan knyttes til MH370.

Vrakdelen ble funnet på et sted som ligger rundt 4.000 kilometer unna det antatte ulykkesstedet utenfor Australia. Trolig er vrakdelen ført dit med havstrømmene

Les også: Vrakrestenes posisjon kan avsløre mye

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.