IT

Flyalarmen slutter å fungere når FM-nettet legges ned

Fortsatt har man ikke valgt en erstatning.

Signalene som får flyalarmen til å sette i gang sendes i dag over FM-nettet. Neste år legges det ned.
Signalene som får flyalarmen til å sette i gang sendes i dag over FM-nettet. Neste år legges det ned. Bilde: Colourbox
13. jan. 2016 - 11:47

Når FM legges ned fra neste år er det ikke bare radiokanalene som forsvinner. Da forsvinner også Sivilforsvarets mulighet til å sende ut akustiske, såkalte befolkningsmeldinger, som vi populært aller flyalarm.

Frem til i dag er de blitt sendt som en liten digital kode i RDS-informasjonen som følger med hver radiokanal. Signalene har ligget i NRKs P1 som har hatt størst befolkningsdekning.

Nå må man finne en annen måte å få lyd i sirenene på.

Mer enn bombefly

Det er Justisdepartementet og Sivilforsvaret som er ansvarlig for å varsle befolkningen. De har 1.250 varslingsanlegg rundt om i landet, eller tyfoner som de også kalles.

Til sammen kan de høres av litt over halvparten av befolkningen og de testes et par ganger i året, vanligvis den andre onsdagen i januar og juni.

Det er selvfølgelig ikke bare flyangrep som varsles. Slikt har det vært svært lita av etter krigen.

Ved industrianleggene i Grenland og Sarpsborg er det spesielle rutiner for å varsle gasslekkasjer og andre steder er det rutiner for å varsle flom og dambrudd.

NødnettetKan bruke Nødnettet: sjef for teknisk forvaltning i DNK - Direktoratet for Nødkommunikasjon, Dagfinn Sjøvik tror nødnettet kan bli en ypperlig løsning for å formidle signaler til sireneanleggene som skal varsle befolkningen om fare.
NødnettetKan bruke Nødnettet: sjef for teknisk forvaltning i DNK - Direktoratet for Nødkommunikasjon, Dagfinn Sjøvik tror nødnettet kan bli en ypperlig løsning for å formidle signaler til sireneanleggene som skal varsle befolkningen om fare.

Nødnettet

Det nylig ferdigbygde Nødnettet er en kandidat for å overta jobben FM-signalene har stått for.

– Det er ikke besluttet at Nødnett skal benyttes til dette i Norge, men rent teknisk er det ikke vanskelig å overføre signalene i nødnettet. Slik det står i dag har det en dekning på 86 prosent av det norske landarealet, og det er mer enn noen av mobilnettene. Det betyr at vi når nesten 100 prosent av befolkningen, sier sjef for teknisk forvaltning i DNK - Direktoratet for nødkommunikasjon, Dagfinn Sjøvik.

– Hvis vi fikk ansvaret for å formidle signaler som starter sireneanleggene ville vi gjøre det med såkalte SDS-meldinger. Det står for Short Data Service og er ganske likt SMS i mobilnettene. I Sverige benytter de sitt nødnett til denne jobben, sier Sjøvik.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.