KLIMA

Flom, evakueringer og stengte veier

Frida skapte problemer i Buskerud og Vestfold.

Store vannmengder på kort tid sperret enkelte veier rundt Hvittingfoss i Buskerud mandag kveld. Både i Buskerud og Vestfold ble det i løpet av kvelden og natt til tirsdag store problemer på grunn av ekstremværet Frida. FOTO: NTB scanpix
Store vannmengder på kort tid sperret enkelte veier rundt Hvittingfoss i Buskerud mandag kveld. Både i Buskerud og Vestfold ble det i løpet av kvelden og natt til tirsdag store problemer på grunn av ekstremværet Frida. FOTO: NTB scanpix
7. aug. 2012 - 07:26

Ekstremværet Frida skapte store problemer i Vestfold og Buskerud utover kvelden mandag og natt til tirsdag.

Flere jordras

Nesten halve Mjøndalen sentrum sto en tid under vann, og politiet evakuerte flere gater der det kom jordras.

Kommunen etablerte et krisesenter på rådhuset. Ifølge Drammens Tidende ble et titall personer evakuert, og det ble brukt båt for å evakuere folk.

– Flere titall personer er evakuert fra sine boliger i både Nedre- og Øvre Eiker. Blant annet har brannvesenet brukt båt for å evakuere folk fra sine boliger i Mjøndalen sentrum og Krokstadelva, opplyser operasjonsleder Olav Myrvold i Søndre Buskerud politidistrikt.

Les også: Derfor blir det flom

Beredskap

Det ble opprettet krisesentre også på rådhusene i Nedre og Øvre Eiker i løpet av natten.

Et Sea King redningshelikopter sto i beredskap for å hjelpe til med evakuering hvis det oppsto nødssituasjoner, men det er ikke meldt om noen alvorlige personskader.

Flere bilister fikk imidlertid problemer langs veiene på grunn av vannmassene. Det kan oppstå problemer i morgentrafikken i fylket på grunn av dette.

I løpet av natten meldte også Jernbaneverket om stenging og alternativ transport på Sørlandsbanen og Randsfjordbanen.

All trafikk ut fra Kongsberg er stengt. Det påvirker togavganger regionalt og til Stavanger, Kristiansand og Bergen, opplyser NSB.

Les også:

Det blåser ikke mer enn før

Klimaforskningen tørker inn

Kumlokk spratt opp

Spesielt Eikerbygdene og området mot Kongsberg merket uværet.

I Krokstadelva har mange husstander fått kjellerne fulle av vann, kumlokk har blitt presset opp og deler av infrastrukturen har blitt ødelagt.

I Skotselv meldes det om at vannet har gjort veiene ufremkommelige og at hus skal ha flyttet på seg.

– Flere veier er stengt på grunn av store vannmengder og ras. Blant annet er E134 ved Steinberg, RV283 ved Horgen, RV35 og RV22 stengt. Det har også gått et ras rundt Hermanbakken i Nedre Eiker og to ras på riksvei 35 mellom Åmot og Hokksund, opplyser Søndre Buskerud politidistrikt.

– Vi har hatt noen tilfeller hvor sjåførene har kjørt ned i hull i veien, og dermed blitt sittende fast. Det har medført at bilene har blitt fylt opp med vann, opplyser operasjonsleder Myrvold.

Les også: Varsler mer ekstremvær

Ingen personskader

– Mange veier i Nordre Vestfold, på grensen mot Buskerud, er stengt. Det er meldt om mange skader i Hof kommune og i Lardal kommune, og mange veier er uframkommelige, sier kommunikasjonsrådgiver Torgny Alstaf i Vestfold politidistrikt.

Politiet har mottatt en lang rekke meldinger om materielle skader, men foreløpig ikke om personskader.

Flere veier er eller har vært oversvømmet, og enkelte veipartier er skadd. Politiet i Vestfold oppfordrer derfor folk om å ikke ferdes ute langs de aktuelle veiene. Ved 5-tiden tirsdag morgen opplyser politiet at det fortsatt er fare for ras flere steder og at flere veier er stengt, men at nedbørsmengdene har avtatt og at vannstanden er på retur.

Les også: – Bevisene for menneskeskapte klimaendringer er så overbevisende at jeg ikke er i tvil

Varslet 100 millimeter nedbør

Meteorologene hadde varslet opp mot 100 millimeter nedbør over Agder-fylkene, men det ser ut til at disse områdene unnslapp det verste været.

Ifølge Agderpostens nettutgave har det vært få problemer med unntak av Evje og Hornnes samt Risør. I Risør klarte ikke avløpssystemet å ta unna nedbørsmengdene, og følgene ble flere oversvømmelser.

På Romerike er det kommet flere meldinger om vann i kjellere, blant annet i Fet og på Sørum. På Trondheimsveien, mellom Mokrysset og Frogner i Sørum, ble det i tretiden natt til tirsdag meldt om svært høy vannføring.

Les også:

Ny vegværvarsling skal gi bedre kjøreforhold  

Vil ha global klimavarsling

Været ga milliardsmell  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.