BRUER

- Flisa bru er vesentlig mer overbelastet enn Tretten bru var

– Under visse forhold er brua vesentlig mer overbelastet enn det Tretten bru var, sa fylkesordføreren i fylkestinget.

Flisa bru på fylkesvei 206 krysser Glomma ved Flisa i Åsnes kommune.
Flisa bru på fylkesvei 206 krysser Glomma ved Flisa i Åsnes kommune. Foto: Gorm Kallestad/NTB
27. feb. 2023 - 12:05

Even A. Hagen (Ap) svarte i forrige uke på spørsmål i fylkestingets spørretime fra Lars Rem (FrP), om når det blir klart hva som skal skje med Flisa bru.

Den har vært stengt siden like etter at Tretten bru falt ned i august i fjor.

Det skriver Innlandet fylkeskommune i en pressemelding.

Jobber for fullt

- I høst og vinter har fagfolkene våre samarbeidet tett med Statens vegvesen, Vegdirektoratet, andre brueiere og fageksperter for å finne ut hva som kan gjøres med bruene som ble stengt etter kollapsen på Tretten. Vi vet ennå ikke hva Statens havarikommisjon finner ut om ulykkesårsaken på Tretten bru, sa Hagen i spørretimen.

Fylkeskommunens fagfolk på bru har brukt mye tid på prosjektene som fylkeskommunen måtte gå i gang med, etter at Tretten bru kollapset. Fylkeskommunen har også engasjert eksterne konsulenter med spesialkompetanse i dette arbeidet.

Fylkesveibruene på Flisa og Evenstad er to av 14 fagverksbruer i tre som ble stengt etter ulykken på Tretten. Seks av de 14 bruene, deriblant Flisa, er fremdeles stengt. Evenstad bru ble åpnet for halv trafikk i oktober.

Flisa bru må forsterkes i flere knutepunkt før den eventuelt kan åpnes for normal trafikk.

Ustabil i sterk vind

Skissen viser hvor knutepunktene som må forsterkes på Flisa bru sitter. <i>Illustrasjon:  Norconsult/Innlandet fylkeskommune</i>
Skissen viser hvor knutepunktene som må forsterkes på Flisa bru sitter. Illustrasjon:  Norconsult/Innlandet fylkeskommune

Statens vegvesen leverte en kontrollrapport om Flisa bru til fylkeskommunen i oktober i fjor. Der går det fram at brua har avvik som kan ha konsekvenser for bæreevnen. Rapporten peker på mangler ved måten brua har blitt prosjektert på.

Manglene gjelder tvil om Flisa bru er konstruert slik at vektbelastninger blir overført på riktig måte mellom de ulike bruelementene. Brua er spesielt utsatt ved sterk vind.

– Brua blir ustabil i sterk vind. Kontrollberegningene viser at kapasiteten til flere av knutepunktene på brua er strukket langt ut over det den kan tåle, sier enhetsleder Anne Ingeborg Lilleåsen Nerstad i fylket i meldingen.

Nybrottsarbeid

I fylkestingets møte  den 21. februar kunne fylkesordføreren fortelle at det er vanskelig å forsterke knutepunktene på ei trebru.

– Det har aldri blitt gjort før i et slikt omfang som det er snakk om her. Hvis vi kommer fram til en metode for å forsterke Flisa bru, vil det være nybrottsarbeid. Vi vet ennå ikke sikkert om det er mulig å gjennomføre et slikt prosjekt, og hvor lang tid det i så fall vil ta, sa Hagen.

Midlertidig løsning

Fylkeskommunen undersøker nå muligheten for å åpne Flisa bru for begrenset trafikk i en periode og er i dialog med Vegdirektoratet om dette.

- Vi vet ikke hvor lang tid direktoratet trenger for å vurdere og eventuelt godkjenne en slik midlertidig løsning, sier enhetsleder Nerstad.

Bruer over E6
Les også

Disse bruene stenges for kjørende umiddelbart

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.