KARRIERE

Flest polakker i norske bedrifter

Over fire av ti bedrifter i bygg- og anleggsbransjen benyttet arbeidere fra EU-land i fjor. Polakker er de mest populære.
Over fire av ti bedrifter i bygg- og anleggsbransjen benyttet arbeidere fra EU-land i fjor. Polakker er de mest populære. Bilde: colourbox.com
Stein Jarle Olsen
16. feb. 2011 - 13:41

Tre av ti norske virksomheter benytter seg av arbeidskraft fra EU-landene, viser en oversikt fra det europeiske arbeidsformidlingsnettverket EURES, som er en del av NAV.

Flere europeere

I det offentlige har imidlertid bruken av EU-arbeidere gått drastisk ned fra i fjor til i år. 26 prosent av offentlige virksomheter benytter i år arbeidskraft fra EU, mot 39 prosent i fjor.

– For første gang er polsk arbeidskraft like vanlig i offentlig som i privat sektor. De siste årene har svenskene toppet listen i offentlig sektor, men nå gjør polakkene inntog både i offentlig og privat sektor, sier EURES-sjef Almedina B. Jahre i en melding.

Fire av ti norske arbeidsgivere som benytter seg av arbeidskraft fra EU-landene, har polakker ansatt. Sverige, Tyskland, Litauen og Danmark er land som også er populære.

Trenger flere

Snaut en av tre bedrifter forventer dessuten å ta i bruk mer arbeidskraft fra EU fremover. Det kan tyde på større optimisme enn i fjor, da drøyt en av fire svarte det samme.

– Vi må tre år tilbake i tid for å finne større forventning til bruk av EU-arbeidskraft i næringslivet. For første gang på to år ser vi også at bruken øker innenfor bygg- og anleggsvirksomhet, sier Jahre.

42 prosent av bedriftene innenfor bygg og anlegg brukte EU-arbeidere i fjor, mot 33 prosent året før.

Les også: En av tre mangler ID-kort

Svenske bygningsarbeidere kan rømme landet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.