BYGG

Flerkantet murstein regulerer innetemperaturen

Multikantet murstein skal bedre innetemperaturen i mursteinsbygg.
Multikantet murstein skal bedre innetemperaturen i mursteinsbygg. Bilde: Manon Otto/Innosite
12. aug. 2014 - 07:00

Mursteinens evne til å absorbere varme er en fordel om vinteren, men en ulempe om sommeren. For å løse det problemet, har det belgisk-kanadiske selskapet Snöscapes utviklet en helt ny murstein.

Den nye mursteinen, som har fått navnet Solarick, er formet annerledes enn vanlig murstein, og glasert, for å bedre innetemperaturen i mursteinbygg året rundt. Det skriver ingeniøren.dk.

Les også: Her bygger de hus av isoporklosser

Tilpasses omgivelsene

Mursteinen reflekterer bort sommersolen, og suger til seg varmen fra vintersolen. Ideen bak mursteinen er å utforme steinen forside så den blir termisk optimalisert til ytre forhold.

– Jeg er utdannet til å bruke klimaforhold når jeg leter etter nye løsninger, forklarer designer Manon Otto fra firmaet Snöscapes.

Mursteinen er designet med utgangspunkt i et bygg med sydvendt fasade i København.

– Om sommeren faller solstrålene i en vinkel på 53 grader på bygget. For å minimere varmeopptaket i steinens masse som følge av solens stråling skjærer vi kanten vinkelrett der solen treffer, og hvitglaserer overflaten slik at strålene reflekteres i stede for å absorberes, sier Manon Otto.

Les også: Ny robot etterisolerer kjellere i gamle bygg

Solarick tilpasses lysforholdene der bygget står for å få optimalisert steinens termiske egenskaper.
Solarick tilpasses lysforholdene der bygget står for å få optimalisert steinens termiske egenskaper.

Sommer og vinter

Men det er ikke bare sommersolen mursteinene er optimalisert for. Om vinteren treffer solstrålene byggets vegg på 18 grader.

– For å maksimere varmeopptaket i steinen skjæres steinen vinkelrett av der vintersolen treffer. Her er overflaten svartglasert for å minimere refleksjon og øke varmeopptak, forklarer Manon Otto.

I etterkant av tilpasningene til sommer- og vintersol, skjæres stenenes øst- og vestvendte sider til, så de reflekterer sommersolen om sommeren, og absorberer vintersolen om vinteren.

Les også: Byggherren anslo 90 dager. Haugesund fengsel brukte 11

Avventer energiberegning

Solarick vant for kort tid siden førsteplass i den danske konkurransen "Dressed in clay".

– Ideen tar utgangspunkt i mursteinens naturlige egenskaper. Ved å glasere steinen optimaliseres steinens naturlige termiske egenskaper slik at den unngår lys i varme tider og tar opp lys når det er kaldt ute, sier jurymedlem Marco Behrenthz.

Så langt er det ikke gjort noen utregninger på hvor stor effekt bruken av mursteinen vil ha på energiforbruk til oppvarming og avkjøling.

Les også:

Vil bygge bolighus med «forvokste lego-klosser»

Her har de dekket fasaden med mose, surmelk, øl, sirup og sukker

Bygger verdens høyeste skyskraper med 80.000 tonn stål  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.