BRANN

Flere tusen kan bli evakuert på grunn av skogbrann

Rundt 500 mennesker er evakuert etter brannen i vegetasjonen på Sotra i Øygarden, men antallet kan stige til flere tusen, bekrefter brannvesenet.

Brannen i vegetasjonen på Sotra i Øygarden kommune har spredd seg. Et helt boligfelt er evakuert.
Brannen i vegetasjonen på Sotra i Øygarden kommune har spredd seg. Et helt boligfelt er evakuert. Foto: Marit Hommedal, NTB
3. juni 2021 - 21:37

Brannvesenet er i ferd med å få kontroll over skogbrannen på Sotra, sier vakthavende innsatsleder Jens Hestad torsdag kveld.

– Det brenner fortsatt, men det er mer spredte og rolige branner. Situasjonen er langt mer oversiktlig enn den var for en time siden. Vi nærmer oss kontroll, sier Hestad i 110-sentralen Vest til NTB.

Brannvesenet er nå i ferd med å sette ut folk fra sivilforsvaret og brannmannskaper for å overvåke brannen.

– Vi har god oversikt over brannen, men vi har ikke klart å hindre spredning. Den har spredd seg inn mot et boligfelt, og vi har fått brann i et bolighus, sa Hestad til NTB like før klokken 19.

En drøy time senere sa Hestad til Bergens Tidende at ett hus er skadd og et annet totalskadd. Det var ikke personer i noen av husene, ifølge brannvesenet. Da hadde brannmannskapene fortsatt ikke kontroll, og flere hus sto i fare for å bli tatt av flammene. Ifølge NRK var brannen i ferd med å spre seg til et nytt boligområde i Kårtveitpollen, på østsiden av Ågotnes, et felt med rundt hundre boliger.

Politiet ber på Twitter beboere i Ågotnes-området bes gjøre seg klar for evakuering.

Kritisk fase

– Er det en fare for at brannen kan spre seg til ytterligere bebyggelse?

– Det er alltid en fare så lenge det brenner. Det er det vi forsøker å forhindre, sier Hestad til NTB.

– Nå er vi virkelig i en kritisk fase med tanke på om vi klarer å stoppe denne brannen før det går helt galt, sa vaktkommandør Ronald Drotningsvik ved 110-sentralen til Bergensavisen klokka 18.15.

Hestad sier det er det snakk om kvadratkilometer når han anslår hvor stort område som brenner.

Brannmannskaper skadd

Ifølge Bergens Tidende er 150 brannmannskaper fra ti brannstasjoner er i arbeid for å få bukt med flammene, noen av mannskapene har pådratt seg lettere skader.

– Det blir ivaretatt av helsepersonell. Det er snakk om små brannskader og utmattelse. Det er en veldig tung og stor brann, sier Hestad til avisen.

Det er ikke meldt om øvrig personskade i forbindelse med brannen.

Hestad oppfordrer beboere i området til å lukke vinduer, holde seg innendørs og ikke trafikkere inn i området dersom det er mulig.

– Det er nok faremomenter i området fra før.

Havøygavlen vindkraftverk i Havøysund i Finnmark, sett fra Hurtigruta.
Les også

Politiet: Ikke mulig å slukke brannen i vindpark

For tidlig å si noe om årsak

Twitter skriver Vest politidistrikt de ønsker at beboere på Maggevarden og Valderhaug evakuerer og møtes på fotballbanen på Ågotnes.

– Generelt kan beboere i Ågotnes-området gjøre seg klare for evakuering, skriver politiet videre.

Ifølge Wikipedia har tettstedet i Øygarden kommune over 4.100 innbyggere.

Årsaken til brannen er det fortsatt for tidlig å si noe som helst om.

– Politiet vil nok etterforske saken, sier Hestad til NTB.

Kan ta flere dager

Vinden, som har skapt problemer for brannmannskapene, har torsdag kveld roet seg litt ned.

– Det kommer til å fortsette med rolige vindforhold i området. Vi håper at det bidrar til å få mer kontroll over brannen, sier vakthavende meteorolog Susanna Reuder til NTB.

Prognosene viser at det kommer svak vind fra sørøst som etter hvert vil dreie seg mot øst. Men selv om vinden har roet seg, er det andre værforhold som bekymrer.

– Det er ganske tørt, og det har vært fint vær allerede i noen dager, så det er ganske farlig ute. Det er stor fare for gress- og lyngbrann, sier Reuder.

Hestad i brannvesenet sier til BT at det vil ta tid å slukke brannen.

– Vi kommer til å være her utover natten og morgentimene. Kanskje i flere dager, sier Hestad.

Justis- og beredskapsdepartementet følger situasjonen på Sotra tett, og justisminister Monica Mæland (H) holdes løpende orientert, heter det i en Twitter-melding fra departementet torsdag kveld. Også statsminister Erna Solberg (H) opplyser at hun følger situasjonen.

Politiet meldte om brannen like etter klokka 12 torsdag.

Et bilde tatt hos Vegtrafikksentralen øst i november viser hvordan trafikkoperatørene følger nøye med på utviklingen i trafikken.
Les også

Politiet advarer: – Kritisk glatt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.