IT

Flere nye selskaper vil selge 3D-printere til forbrukere

Dobbelt så mange utstillere skal dekke dobbelt så stort gulvareal under CES 2015.

Makerbot lager noen av de rimeligste og mest populære 3D-skannerne og 3D-printerne i markedet.Til venstre har vi MakerBot Digitizer, som skanner objekter på den roterende platen og lager en 3D-modell av den i programvaren på PC-en, som siden kan benyttes til å duplisere enheten i 3D-printeren til høyre, MakerBot Replicator Mini.
Makerbot lager noen av de rimeligste og mest populære 3D-skannerne og 3D-printerne i markedet.Til venstre har vi MakerBot Digitizer, som skanner objekter på den roterende platen og lager en 3D-modell av den i programvaren på PC-en, som siden kan benyttes til å duplisere enheten i 3D-printeren til høyre, MakerBot Replicator Mini. Bilde: MakerBot
18. juni 2014 - 20:50

I januar 2015 går den årlige elektronikkmessen CES (Consumer Electronics Show) av stabelen i Las Vegas, USA.

Messen er en av verdens største og viktigste for elektronikkbransjen, og hvert år stiller hundrevis av selskaper fra hele verden ut sine produkter til skuelystne forretningsforbindelser, bransjefolk og journalister. I fjor var 140.000 mennesker innom det gigantiske messeområdet den uka CES pågikk.

Les også: En ketsjupflaske kan gjenvinnes til materiale for 3D-printere

Dobling av 3D-printaktører

Siden starten i 1967 har svært mange teknologiske nyvinninger sett dagens lys under CES, og i 2015 er det spesielt én produktgruppe som vil se en kraftig økning, ifølge The Consumer Electronics Association (CEA), som står bak messen: 3D-printere.

Antall utstillere er doblet fra i fjor, til 30 selskaper som vil presentere de nyeste 3D-printerne, det siste innen 3D-teknologier, tjenestene og programvarene.

Totalt har disse selskapene fått disponere 14.000 kvadratmeterplass av messeområdet, også dette er nesten en dobling fra i fjor.

– Med store framskritt innen digital teknologi beveger 3D-printerne seg mot mer kompakte enheter som er bedre egnet for forbrukerne. Disse er i stand til å skrive ut en rekke forbrukerprodukter, fra leker og elektronikk til klær, sko, ja til og med mat, sier Karen Chupka, senior vice president i CEA i en kommentar.

I USA er det ventet at det vil bli solgt 67.000 3D-printere i 2014, en økning på 43 prosent i forhold til 2013.

Les også: Her bygger de boliger med en 3D-printer

Lite marked i Norge foreløpig

Stiftelsen Elektronikkbransjen har i skrivende stund ikke tall på hvor stort dette markedet er i Norge, takket være at produktkategorien fortsatt er veldig fersk.

Ifølge prissammenligningstjenesten Prisjakt.no finnes det likevel minst 15 3D-printere og -skannere i det norske markedet.

De fleste benytter et plastmateriale til printingen, og den billigste, Replicator Mini fra produsenten MakerBot, koster i skrivende stund 14.990 kroner inkludert mva hos den rimeligste forhandleren.

Les også:

Tror organproduksjon er rutine innen ti år

Her er metall-3D-printeren du kan lage selv

Lager pistol med 3D-printer  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.