OLJE OG GASS

Flåthen vil ta opp utenlandskontraktene med oljebransjen

Vil snakke med Statoil om valg av leverandører.

LO-leder Roar Flåthen kommer til å ta opp Statoils valg av utenlandske leverandører gjennom møtene i Konkraft.
LO-leder Roar Flåthen kommer til å ta opp Statoils valg av utenlandske leverandører gjennom møtene i Konkraft. Bilde: SCANPIX
10. apr. 2013 - 15:48

Konkraft

  • Konkraft er et samarbeidsorgan for oljeindustrien og myndighetene med mål om å styrke norsk sokkels konkurranseevne.
  • Kon-Krafts ansikt utad er Topplederforum, som består av 37 toppledere fra oljeselskaper, leverandørindustri, arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner, forskningsinstitusjoner og myndigheter.
  • Forumet ledes av olje- og energiministeren.

LO-leder Roar Flåthen var tydelig da han under debatt med Høyre-leder Erna Solberg og oljedirektør Bente Nyland under Subsea Valley-konferansen tok opp de mange kontraktene som har gått til utenlandsk leverandørindustri de siste månedene.

– Vi må aldri undervurdere hjemmemarkedet. Den dagen det ikke lenger gjøres nye utbygginger i Norge, er hjemmemarkedet dødt. Bare se på hva som skjedde da Jens sa det skulle bli slutt på store kraftutbygginger. Da startet nedbyggingen, sa Flåthen.

Les også: Frykter for fremtiden til norske verft

Snakke med Statoil

Flåthen sier til Teknisk Ukeblad at han nå igjen vil snakke med Statoil om valg av leverandører, blant annet gjennom fokus på temaet i Konkraft.

– Hvilket virkemiddel er viktigst for å få Statoil og andre oljeselskaper til å velge norsk industri?

– Det er ikke lett å peke på helt konkret, men vi må i alle fall diskutere tiltak for å hindre store overskridelser. Noen har pekt på behov for nye avskrivningsregler i forbindelse med skattesystemet, men vi må i alle fall ikke stille oss slik at vi får inn mindre skattepenger, sier Flåthen.

Les også: Lundin er klar for sin største test

Klar over problemet

Flåthen mener det var flere uheldige omstendigheter som førte til at toppdekket til Ivar Aasen-utbyggingen gikk til et verft i Singapore.

Det dreier seg både om kapasitet og prising. Han antyder at debatten om denne kontrakten som ble initiert av Kjell Inge Røkke gjennom hans brev til aksjonærene, blir en lærepenge og tema for videre diskusjoner.

– Jeg tror nok også at Statoil er klar over disse problemstillingene, sier Flåthen.

Les også: Advarer mot nye «Yme-skandaler»

Lofoten-utredning

Han rettet også en pekefinger til miljøorganisasjonene og de politiske partiene som arbeider for å hindre konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen.

– Det er jo ungdommen som driver denne kampen for å stenge Lofoten. Vi har vært helt klare hele tiden på at vi ønsker å vite hva som ligger der. Ingen andre land har vært så tilbakeholdne som oss i Norge før vi har kunnskap om de områdene vi skal åpne, sier Flåthen.

Oljedirektør Bente Nyland var ikke uventet også opptatt av at Norge trenger å utrede nye områder både i Norskehavet, Barentshavet og rundt Jan Mayen for å opprettholde dagens nivå på oljeproduksjonen om 10-15 år.

Ingeniørmangelen

Høyreleder Erna Solberg mente olje-og gassindustrien var Norges viktigste kunnskapsindustri, men at vi trenger flere realister og ingeniører for å opprettholde vår posisjon.

Nok en gang gjentok hun NHO-tallet om at landet mangler 16 000 ikt-medarbeidere og ingeniører.

– I nærheten av mitt hjem i Bergen har vi Nordahl Grieg videregående skole som er et godt eksempel på hvordan man kan få fram flere talenter ved å styrke lærerstaben med gode lærere. Der har tre av lærerne doktorgrad, sa  hun.

Les også:

Tror på 14000 nye arbeidsplasser i Nord-Norge  

– Ikke oljeindustriens feil at norsk industri sliter

Så mye tjener norske oljearbeidere  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.