MOTOR

Finansgiganter tror på hurtig batteribytte

Bilde: Per Erlien Dalløkken

Det finnes mye skepsis til forretningsmodellen til Better Place; utbygging av infrastruktur for elbiler, herunder stasjoner for hurtig batteribytte (quick swap).

Samtidig er det ikke til å komme bort fra at flere av verdens finans- og industrigiganter åpenbart har tro på det amerikanske selskapet.

Ny milliard

Nå har Better Place hentet ytterligere 200 millioner dollar, rundt 1,15 milliarder kroner, i frisk kapital.

Nykommere på aksjonærlista er ingen hvem som helst: amerikanske General Electric (GE) og den sveitsiske banken UBS.

Den britiske storbanken HSBC, som To milliarder til batteribytte for snart to år siden, er også med i denne runden.

Det samme gjelder andre eksisterende aksjonærer som Israel Corp, Morgan Stanley, VantagePoint Capital Partners, Ofer-gruppen og Maniv Energy Capital.

Nytt hovedkvarter

Pengene skal blant annet brukes på utbygging av et nettverk av ladestasjoner og batteribyttestasjoner i Vest-Europa.

I september åpnet Better Place sitt nye europeiske hovedkvarter i Paris.

I tillegg varsler selskapet fortsatt satsing på tidligere annonserte markeder som Sør-California, Sør-Kina, Japan, Canada og Hawaii.

– De siste fire årene har vi jobbet hardt med å utvikle en teknologisk banebrytende løsning som kan konkurrere med olje. Nå går vi inn i neste fase hvor vi skal bevise at løsningen fungerer, at den etterspørres og kan skaleres opp, samtidig som vi beveger oss inn på nye markeder og tiltrekker oss nye investorer og partnere, sier Better Place-gründer og toppsjef Shai Agassi i en melding .

Les mer i disse artiklene:

Bytter batteriet på fem minutter

Better Place vraket Norge

Nå selges batteribytte-elbiler

Først i Danmark

Først i lanseringsløypa er altså Danmark og Israel fulgt av Australia, i første omgang Canberra.

I løpet av første halvår 2012 skal Better Place ha på plass et sammenhengende nettverk av batteribyttestasjoner, i tillegg til ladeinfrastruktur, i Danmark og Israel.

I Danmark, hvor selskapet så langt har cirka tusen kunder, betyr det 20 stasjoner.

Datterselskapet Better Place Denmark skal imidlertid ha Nok et elbilselskap i pengenød med sin største investor, kraftselskapet Dong Energy.

Også fastmontert batteri

Better Place opplyser at de i Israel har tegnet intensjonsavtaler med mer enn 400 selskaper som vil erstatte sine flåter så snart biler og infrastruktur er på plass. Potensialet er 80 000 elbiler.

Den første bilen som er kompatibel med Better Place-stasjonene er Renault Fluence ZE som lanseres nå. Norge må vente på Renaults elbiler

I Danmark tilbyr Better Place også abonnement for dem som velger Renault Kangoo ZE eller Fluence ZE med fastmontert batteri.

Renault Kangoo ZE ble nettopp kåret til årets varebil i Danmark. Foto: Per Erlien Dalløkken Per Erlien Dalløkken