INDUSTRI

Fikk ny nyre levert med drone

Historisk organtransplantasjon.

3. mai 2019 - 10:36

En av de mer kompliserte sidene ved organtransplantasjon er transportlogistikken. 

Dronefrakt kan potensielt være en metode for å gjøre dette mer effektivt og bedre tilgangen til donororganer av høy kvalitet.

Fredag 19. april ble et vellykket testprosjekt gjennomført, der en donornyre ble fraktet med drone til University of Maryland Medical Center (UMMC) i Baltimore på den amerikanske østkysten.

Ingen organovervåking i dag

Dagens måte å frakte organene på innebærer gjerne kostbare charterfly eller vanlige rutefly og er sårbar for eventuelle forsinkelser. Det er også andre svakheter med dagens system:

– For eksempel er det i dag ingen overvåking av av organenes tilstand og lokalisering mens de transporteres. Det er helt uakseptabelt. Sanntidsmonitorering er en vesentlig del av det vi jobber videre med, forteller prosjektleder Joseph Scalea i en større artikkel på universitetets nettsted.

Med på prosjektet er University of Maryland School of Medicine (UMSOM) og A. James Clark School of Engineering og deres Unmanned Aircraft Systems Test Site som samarbeider med luftfartsmyndighetene (FAA) om blant annet regelverk.

Det ble tatt mange forholdsregler, med doble sett rotorer, motorer, batterier og til og med en redningsskjerm på dronen, mens politiet sperret enkelte veier under flygningen som gikk i 400 fots høyde og varte i 9 minutter og 52 sekunder. Fraktruta var cirka fire kilometer i luftlinje.

Nyretransplantasjonen var vellykket. Pasienten, en 44 år gammel kvinne som har fått dialysebehandling siden 2011, ble skrevet ut etter fem dager.

Bedre rekkevidde og nyttelast

Man har neppe løst alt ved en slik kort flygning innenfor pilotens synsrekkevidde (VLOS), men på sikt er planen autonome farkoster med langt større rekkevidde og nyttelastkapasitet. 

Som det ble sagt etter landing på helipaden på taket av R Adams Cowley Shock Trauma Center: «A small hop for a drone, a giant leap for medicine».

Å bruke droner til frakt av organer eller andre transportoppdrag er som vi ser fortsatt på et tidlig stadium. En lignende operasjon som den i Baltimore ble i oktober i fjor gjennomført i Oslo sentrum av Airlift Solutions, Avinor Flysikring og droneorganisasjonen UAS Norway.

Her var det en minnepinne som ble sendt fra Avinor-lokalene i Barcode til Telenor på Fornebu i en demonstrasjon av mulighetene og utfordringene knyttet til dronetransport. 

Målet for alle de involverte partene er å kunne legge grunnen for omfattende kommersielle droneflyvninger i nær framtid, trolig med prøveflygninger mot slutten av 2019.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.