KARRIERE

Ferske byggingeniører vant lønnskampen

NYTT: Kim Alexander Larsen er fornøyd med betingelsene hos sin første arbeidsgiver: Skanska.
NYTT: Kim Alexander Larsen er fornøyd med betingelsene hos sin første arbeidsgiver: Skanska. Bilde: Dag Yngve Dahle
Dag Yngve Dahle
29. juni 2010 - 07:16

– Jeg er fornøyd med lønna. De store entreprenørselskapene ligger ganske likt når det gjelder lønn til nyutdannete, men konsulentbransjen lønner nok bedre, sier 25 år gamle Kim Alexander Larsen i Skanska.

I 2009 hadde nyutdannete teknologer i bygg- og anleggsfag 55 prosent høyere månedslønn enn tilsvarende kandidater i 1999.

Det viser NIFU STEPs kandidatundersøkelse for 2009.

Kraftansatte er lønnsvinnerne etter 1970

Gullalder

25-åringen, som er utdannet sivilingeniør i bygg fra NTNU, nikker når han ser tallene.

– Hovedgrunnen til dette er nok de gode tidene for byggenæringen det siste tiåret. Det har vært en gullalder med mange prosjekter og høy aktivitet. Men nå har det stagnert noe. Det er faktisk vanskelig å få jobb nå, sier Larsen.

Også Pål Syse, konserndirektør for HR og kommunikasjon i Skanska, peker på høy byggeaktivitet.

– Jeg er ikke så overrasket over dette. Med unntak av de siste to årene har det vært vedvarende oppgang i byggenæringen. Den høye aktiviteten kommer samtidig med at det ikke utdannes nok ingeniører til å dekke behovet, sier Pål Syse, konserndirektør for HR og kommunikasjon i Skanska.

Kamp om hodene

Dermed blir gamle bransjeskiller mer utydelige.

– Det betyr at selskaper i andre næringer enn byggenæringen, for eksempel oljenæringen, går inn og rekrutterer byggingeniører. Da blir det økt konkurranse om hodene og prisene – det vil si lønna – stiger, sier Syse.

Kun nyutdannete teknologer med utdanning innen geo- og petroleumsfag kan skilte med en lignende lønnsutvikling som den vi ser for nyutdannete byggingeniører. For oljeingeniørene var 2009-lønna 54 prosent høyere enn 1999-lønna. Det høye lønnsnivået er ikke så overraskende, siden lønna i olje- og gassnæringen generelt er Her tjener du best

Forskjellen mellom bygg- og oljeingeniørene er dog ikke større enn at den kan skyldes statistiske tilfeldigheter.

Nyutdannede teknologer sakker akterut

Lønnsforskjeller

Tallene, som gjelder kandidater med hovedfag eller mastergrad, gjelder lønn seks måneder etter siste eksamen.

Lønnsutviklingen henger ellers til en viss grad sammen med utgangspunktet. Begynnerlønna til nyutdannete IT- og datateknologer steg mindre enn lønna til andre teknologer.

IT-teknologene er altså å finne i bunnen av lista. Men de startet høyt. De hadde nemlig høyest lønn av samtlige midt under dotcom-boomen i 1999.

– Dette kan ha sammenheng med at de IT-utdannete hadde meget et godt arbeidsmarked i 1999, dels på grunn av dotcom-boomen og dels på grunn av år 2000-problematikken. Mange av dem jobber dessuten i privat sektor, der lønningene er mer fleksible og i større grad varierer med konjunkturene, sier Clara Åse Arnesen, forsker ved NIFU STEP.

Norske ingeniører nær lønnstoppen

Tjener mest

En beslektet mekanisme gjelder nyutdannete biologer. For dem har utviklingen vært overraskende god, men deres lønn i 1999 var lavere enn lønna for andre teknologer.

Tallene for 2009 isolert sett viser at det er elektro-, maskin- og mekanikkingeniørene som har den høyeste månedslønna seks måneder etter at de forlot skolebenken.

Nest høyest månedslønn har byggingeniørene, mens biologene har lavest månedslønn.

Kommuneansatte gikk mest opp i lønn

LØNN FOR NYUTDANNEDE

1999-2009

Bygg- og anleggsfag

55,00 %

Geofag

54,00 %

Biologi

49,60 %

Elektro, mekanikk og maskin

48,00 %

Matematikk og statistikk

47,15 %

Fysikk og kjemi

44,00 %

IT- og datateknologi

37,40 %

Tabellen viser prosentmessig forskjell på månedslønn i 2009 kontra 1999. Kilde: NIFU STEP

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.