MARITIM

Fem selskaper vil samarbeide om å forsyne cruiseskip med hydrogen

Konsortiet vil forsyne det planlagte cruiseskipet Northern Xplorer med drivstoff.

Slik illustrerer Multi Maritime det første av Northern Xplorers cruiseskip som etter planen skal bygges i Portugal.
Slik illustrerer Multi Maritime det første av Northern Xplorers cruiseskip som etter planen skal bygges i Portugal. Foto: Multi Maritime
Arne FenstadArne FenstadJournalist
1. feb. 2023 - 08:50

Rederiet NX Cruise har ambisjoner om å bygget totalt 14 nye utslippsfrie cruiseskip, hver med en kapasitet på 250 passasjerer. Målet er at fartøyene skal kunne seile utslippsfritt blant annet i verdensarvfjordene på vestlandet, der det fra 2026 er varslet strenge utslippskrav fra skip. 

Nå har selskapene Multi Martitime, Northern Xplorer, Norwegian Hydrogen, Hyon og Hexagon Purus inngått intensjonsavtale om å utvikle en komplett verdikjede for hydrogen til cruiseskipene og andre fartøyer, melder selskapene i en pressemelding. 

Hyon-sjef Jørn Kristian Lindtvedt påpeker i meldingen at samarbeidet er en viktig milepæl mot målet om en hydrogenverdikjede, mens Robert Haugen i Hexagon Purus påpeker at samarbeidet gjør at partene kan samkjøre sine teknologiske løsninger. 

Bygges i portugal

NX Cruise har tidligere signert en intensjonsavtale med det portugisiske verftet West Sea for bygging av det første fartøyet. Det skal etter planen være klart for cruise i 2025 eller 2026.

De fem verdensarvfjordene på Vestlandet, som er populære cruiseturismemål, har lenge skullet bli utslippsfrie.

Tidligere i år ble det klart hvordan det skal skje, og Sjøfartsdirektoratet anbefalte en overgangsordning der skipene fortsatt skulle kunne gå på klimanøytral biogass. Det innebærer at det i utgangspunktet ikke er kun skip med brenselceller eller andre typer nyllutslippsteknologi som kan ferdes i fjordene, men også fartøy med LNG-motor.

Foreløpig er det ingen større hydrogenskip i drift. Ifølge DNVs Veracity-database er det planlagt åtte cruiseskip med hydrogen som drivstoff innen 2028.

Etter årets store bondedemonstrasjoner, her fra Brussel, ble klimakravene til landbruket dempet. Men skal EU klare klimakravene, må utslippene i landbruket ned.
Les også

EU forbereder ny pakke med klimalover – landbruket blir problemet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.