E16 TURTNES-ØYE

Feiret tryggere og bedre vei i Valdres

Den hittil siste strekningen av E16 gjennom Valdres er offisielt åpnet. 3,2 kilometer vei mellom Turtnes og Øye er blitt tryggere og skal gi bedre framkommelighet.

Ordfører Vidar Eltun i Vang fikk æren av å klippe snora da åpningen av E16 Turtnes-Øye ble markert. Fv. Ole Henrik Hansen, anleggsleder hos entreprenør Brødrene Dokken og til høyre byggeleder Kåre Bjørdal, Statens vegvesen.
Ordfører Vidar Eltun i Vang fikk æren av å klippe snora da åpningen av E16 Turtnes-Øye ble markert. Fv. Ole Henrik Hansen, anleggsleder hos entreprenør Brødrene Dokken og til høyre byggeleder Kåre Bjørdal, Statens vegvesen. Foto: Vegar Antonsen/Statens vegvesen
21. okt. 2022 - 11:44

Den 3,2 kilometer lange strekningen hadde relativt dårlig standard, var ulykkesbelastet og hadde dårlig framkommelighet på dager med stor utfart. Etter 14 måneder med anleggsarbeid er både trafikksikkerheten og framkommeligheten forbedret, skriver Vegvesenet i en pressemelding.

God kvalitet til avtalt tid og pris

Utbedringen av E16 Turtnes-Øye har kostet 129 millioner kroner og er utført av entreprenør Brødrene Dokken.

Den 3,2 kilometer lange veien mellom Turtnes og Øye i Valdres er ferdig utbedret. <i>Foto:  Marius Grøndahl/Statens vegvesen</i>
Den 3,2 kilometer lange veien mellom Turtnes og Øye i Valdres er ferdig utbedret. Foto:  Marius Grøndahl/Statens vegvesen

Både Jan Dokken fra entreprenøren og Vegar Antonsen, prosjektleder i Statens vegvesen var godt fornøyd med samarbeidet.

– Entreprenøren har levert god kvalitet til avtalt tid og pris. Det har vært produsert cirka 43.000 timer, tilsvarende 24,5 årsverk uten fraværsskader, forteller Antonsen.

Ordfører i Vang kommune, Vidar Eltun, fikk æren av å klippe snora under veiåpningen. Ordføreren har jobbet hardt for å skaffe penger til europaveien gjennom Valdres.

– Det har vært jobbet veldig bra politisk for å få inn midler til prosjektet, noe som kom gjennom budsjettforliket i desember 2020, sa Vegar Antonsen under markeringen.

Mer vei for pengene

E16 Turtnes-Øye er en viktig del av øst-vest-forbindelsen over Filefjell. Dette er den fjellovergangen som er minst stengt ved dårlig vær vinterstid.

Prosjektet Turtnes-Øye lå opprinnelig inne som en opsjon til Øye-Eidsbru-prosjektet med en estimert kostnad på 198 millioner kroner.

Ved å endre prinsipp for overvannshåndtering og frostsikring har Vegvesenet redusert kostnadene. Dette har også store miljømessige konsekvenser ettersom behovet for masseflytting i prosjektet er redusert med over 100.000 kubikkmeter, noe som tilsvarer over 11.000 lastebillass. Reduksjonen i kostnader gjorde at prosjektet var mulig å realisere raskere.

Elsykler er blitt populært, men hva gjør du når batteriet skranter?
Les også

Elsykler skrotes når batteriet ryker – tester 3D-printede batteripakker

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.