MOTOR

FCA- og Ferrari-sjef Sergio Marchionne er død

Komplikasjoner etter operasjon.

Sergio Marchionne i juli 2015.
Sergio Marchionne i juli 2015. Foto: Paul Sancya/AP Photo/NTB Scanpix
25. juli 2018 - 11:54 | Endret 25. juli 2018 - 12:48

Sergio Marchionne, som inntil lørdag var direktør for Fiat Chrysler Automobiles og Ferrari, har gått bort, 66 år gammel.

Marchionne opererte en skulder i juni, men det ble nylig kjent at han ikke ville være i stand til å komme tilbake som sjef. Dette på grunn av komplikasjoner.

Siste gangen Marchionne viste seg offentlig var 26. juni. 

– Det vi fryktet, har dessverre skjedd. Sergio Marchionne, menneske og venn, er borte, heter det i en uttalelse fra Fiat Chryslers styreleder John Elkann.

Marchionne er blitt omtalt som en svært populær leder, som ikke var redd for å tenke stort, og som også hadde blikk for andre mennesker.

Ifølge Elkann bygde Marchionne sitt lederskap på menneskelige verdier som ansvar og åpenhet, der han var «en lidenskapelig mester».

Marchionne ble lørdag erstattet av Mike Manley, som til da hadde ledet FCA-merkene Jeep og Ram. Samtidig tok Louis C. Camilleri over Marchionnes stilling som administrerende direktør i Ferrari.

Fikk Fiat på rett kjøl

Sergio Marchionne var direktør for Ferrari og Fiat Chrysler Automobiles. <i>Foto:  Archivio Perini/CC BY 2.0/Truls Tunmo</i>
Sergio Marchionne var direktør for Ferrari og Fiat Chrysler Automobiles. Foto:  Archivio Perini/CC BY 2.0/Truls Tunmo

Marchionne tok over Fiat i 2004. Selskapet var da på randen av konkurs. I 2014 ble bilprodusenten børsnotert på New York-børsen, og hadde på veien kjøpt opp den amerikanske bilprodusenten Chrysler samme år.

Han har markert seg som en av bildirektørene som har vært skeptisk til elbiler, men antydet under bilmessen i Detroit tidligere i år at en elektrisk Ferrari ikke er utelukket.

Hvor fortjent merkelappen «elbilmotstander» egentlig har vært, er noe uklart. Marchionne har sagt at elektrisk mobilitet kommer til å endre bilindustrien de kommende årene, men har samtidig vært frittalende med tanke på lite fortjenestepotensial for elbiler.

Marchionne skulle etter planen gå av som FCA-direktør i april neste år, og fortsette som Ferrari-direktør til 2021.

  • Les flere saker om motor.
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.