KLIMA

Fortsatt høy fart: Deler av Veslemannen siger med 80 centimeter i døgnet

Flere ras i natt.

Steinstøv, grus og steiner ligger på snøen etter onsdagens steinsprang ved Veslemannen.
Steinstøv, grus og steiner ligger på snøen etter onsdagens steinsprang ved Veslemannen. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix
11. okt. 2018 - 08:23

– Det er store bevegelser i fjellpartiet og det gikk en rekke ras i går kveld og i natt. Det største gikk fra et midtparti i går kveld kl. 22:18. Dette var et område med stor hastighet hele gårsdagen og det var en markert akselerasjonsfase før det kollapset, sier Lars Harald Blikra, geolog og seksjonssjef i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), i en pressemelding torsdag morgen.

På en pressekonferanse senere på formiddagen opplyste NVE at det store skredet antakeligvis var på flere hundre kubikkmeter.

Bevegelsene har gått noe ned de siste timene, men er fremdeles 40–80 centimeter i døgnet i øvre del og 3–4 centimeter i nedre del.

Det er varmt i fjellet, over 6 grader, og snøsmelting som tilfører vann til fjellpartiet.

Venter fortsatt stor fart

Det er varslet sol og mellom 7 og 8 grader i dag, og fortsatt varme ut uka. Lørdag og søndag er det også meldt regn. Dette vil føre til fortsatt snøsmelting og tilførsel av vann til det ustabile fjellpartiet. NVE venter at fjellpartiet vil ha store bevegelser utover uka.

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Veslemannen har et volum på 120.000-180.000 kubikkmeter, noe som tilsvarer rundt 1 prosent av det totale volumet av Mannen.

Fjellpartiet overvåkes døgnkontinuerlig med blant annet radar og wire-ekstensometre.

Faren for ras har ført til at beboerne under Veslemannen har vært evakuert en rekke ganger de siste årene. Tirsdag ble farenivået igjen hevet til rødt, og beboerne ble evakuert. Dette er femte gang i år og den tiende siden 2014.

 Veslemannen (markert med rødt) er en liten del av det ustabile fjellpartiet Mannen (markert med gult) i Rauma kommune i Romsdalen. <i>Foto:  Terje Bendiksby/NTB Scanpix</i>
 Veslemannen (markert med rødt) er en liten del av det ustabile fjellpartiet Mannen (markert med gult) i Rauma kommune i Romsdalen. Foto:  Terje Bendiksby/NTB Scanpix
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.