OLJE OG GASS

Får ikke solgt: Nå tar de opp lån for å leie ut sitt eget utstyr

Krisen gjør at det blir mer attraktivt å leie.

Axtech har blant annet laget et løftesystem på skipet North Sea Giant som skulle kunne løfte opptil 420 tonn i 9 meter høye bølger på Åsgard-feltet i Norskehavet.
Axtech har blant annet laget et løftesystem på skipet North Sea Giant som skulle kunne løfte opptil 420 tonn i 9 meter høye bølger på Åsgard-feltet i Norskehavet. Bilde: Ina Steen Andersen
Øyvind LieØyvind LieJournalist
16. nov. 2015 - 06:00

Selskapet Axtech har tjent gode penger på å designe og selge stort og tungt løfteutstyr til oljesektoren. Utstyret brukes på skip som installerer og vedlikeholder installasjoner på havbunnen.

Utstyret tegnes  og beregnes ved hovedkontoret i Molde, i Kristiansund eller i Polen, mens selve produksjonen blir satt ut til underleverandører gjerne i nærheten av der kundene vil ha det levert.

Dermed kan løfteutstyret like gjerne produseres i Kina, Korea og Singapore som på verftet Nordvest Sveis utenfor Molde.

Kompenserer for bevegelser

Mesteparten av løfteutstyret har såkalt aktiv hiv-kompensasjon (AHC). Det kompenserer for fartøyets bevegelser slik at utstyret som løftes lander rolig og fint på havbunnen.

Axtech har blant annet levert et 34 meter høyt løftetårn designet for å kunne løfte moduler på opptil 420 tonn i 9 meter høye bølger på Åsgard-feltet i Norskehavet.

Mesteparten av alle løfteinnretningene og vinsjesystemene brukes i petroleumsindustrien. De gode tidene der gjorde at selskapet i fjor hadde en omsetning på 388 millioner kroner.

Kunder på gjerdet

Men så sank oljeprisen og kundene satte seg på gjerdet.

– Årsaken er at færre prosjekter blir satt i gang. Vi har omtrent samme antall forespørsler og sender ut nesten samme antall tilbud, men det er mye lenger mellom hvert tilbud som slår inn. Jobbene blir som regel lagt på is, sannsynligvis til prisen på olje blir bedre, sier Axtechs salgs- og markedsdirektør Kjell Ødegård til Teknisk Ukeblad.

Han anslår at omsetningen i år synker til i underkant av 250 millioner kroner. Hva den blir neste år er langt mer usikkert.

– Kanskje 150 millioner, sier han.

Satser på utleieAxtechs salgs- og markedsdirektør Kjell Ødegård sier han opplever stor interesse for å leie løfteutstyr istedenfor å kjøpe det.
Satser på utleieAxtechs salgs- og markedsdirektør Kjell Ødegård sier han opplever stor interesse for å leie løfteutstyr istedenfor å kjøpe det.

Satser på utleie

For å komme gjennom krisen helskinnet, har selskapet nedbemannet fra 60 til 47 ansatte. Men det nytter ikke å kutte seg ut av krisen. For å sikre inntektene har selskapet kommet opp med et nytt konsept. De satser nå også på å leie ut løfteutstyr.

 – Interessen for leie/lease er faktisk veldig stor. Det blir billigere for kunden. Kundene i dag er ute etter å spare penger. Derfor vil de heller leie i den korte perioden de skal bruke utstyret enn å kjøpe det. Og vi kan leie ut og sannsynligvis tjene våre penger på det også, sier han.

Ødegård og Axtech har stor tro på prosjektet.

– Vi investerer nå våre egne penger, låner litt og satser på at det blir et marked som vi kan utvikle videre. Vi tror dette er et godt marked nå som mange er litt forsiktige med å betale mye penger for utstyr, sier han.

Tar sjansen

– Men da blir dere sittende på mye utstyr, og vil ha mye kapital bundet i utstyr?

– Ja. Det skal nedbetales over tid, etter hvert som vi leier ut. Det er en sjanse å ta, men den er vi villige til å ta, sier Ødegård.

Han håper at fartøy som i dag ligger i opplag kan tas i bruk igjen ved at det blir mindre kostbart når eierne kan leie utstyr istedenfor å kjøpe.

Ødegård understreker at det selvsagt fremdeles vil være mulig å kjøpe løfteutstyr, og at de vil satse videre på det markedet også.

Informasjonssjef Maiken Ree i bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass sier at den enkelte kunde til enhver tid vurderer om det er mest hensiktsmessig å leie eller eie.

– Vi ser at i noe mer krevende tider dukker det opp nye måter å drive virksomhet på. Dette kan i noen tilfeller være en god måte å tilpasse seg markedssituasjonen. Dersom noen leverandører vil tilby utleie av utstyr, så kan dette gjerne være forretningsmessige gode løsninger både for kunder og leverandører, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.