KARRIEREARBEIDSLIV

Får ikke banklån og blir tvunget til å ha korte perspektiver

Tekna mener midlertidig ansatte er det største likestillingshinderet i offentlig sektor.

I dag legger regjeringen frem forskningsmeldingen. Tekna har klare forventninger til at regjeringen vil gjøre noe med antallet midlertidig ansatte i akademia, når de legger frem meldingen på kvinnedagen.
I dag legger regjeringen frem forskningsmeldingen. Tekna har klare forventninger til at regjeringen vil gjøre noe med antallet midlertidig ansatte i akademia, når de legger frem meldingen på kvinnedagen. Bilde: Colourbox
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
8. mars 2013 - 10:20

I dag, på kvinnedagen, legger kunnskapsminister Kristin Halvorsen og statsminister Jens Stoltenberg frem regjeringens nye forskningsmelding på Universitetet i Bergen.

Ut fra den valgte datoen, har Tekna klare forventninger til hva regjeringen leverer.

– Vi har store forventninger til at regjeringen gjør noe med den store andelen midlertidig ansatte i akademia, men dessverre er det få lekkasjer fra meldingen som tyder på det, sier visepresident Lise Lyngsnes Randeberg i Tekna.

Les også: Her er Norges fremste teknologikvinner

Likestillingsspørsmål

Hun er klar på at antallet midlertidig ansatte i akademia er et likestillingsspørsmål.

Tekna mener at hovedutfordringen i universitetssektoren er at 20 prosent er midlertidig ansatte. De mener dette er det største likestillingshinderet i offentlig sektor.

– Dette er et likestillingsspørsmål, fordi det er svært mange kvinner i midlertidige stillinger i akademia, sier Randeberg.

– Dette er et likestillingsspørsmål, fordi det er svært mange kvinner i midlertidige stillinger i akademia, sier Randeberg.Visepresident Lise Lyngsnes Randeberg i Tekna har klare forventninger til at regjeringen vil gjøre noe med antallet midlertidig ansatte i akademia, når de legger frem forskningsmeldingen på kvinnedagen.

Får ikke banklån

Randeberg vet selv godt hva dette dreier seg om. Nå er hun professor ved NTNU, men karriereløpet har også bestått av ti år som midlertidig ansatt forsker.

– Det gjør noe med forutsigbarheten i livet. Du får ikke banklån og du bli tvunget til å ha korte perspektiver.

– Situasjonen ville vært totalt uakseptabel i private bedrifter, men det er helt vanlig på universiteter og høyskoler, mener visepresidenten.

De mener universitets- og høyskolesektoren må komme i takt med resten av arbeidslivet når det gjelder å motivere og holde på yngre med forskerkompetanse.

Les også: Vil kutte NTNU-studier til to år

Skader forskningen

Hun mener situasjonen med et stort antall midlertidig ansatte også påvirker hva som faktisk blir levert av forskning.

– Dette går direkte på strategien til institusjonene. De som ikke har sikkerhet vil ikke yte optimalt, mener hun.

For å løse situasjonen, mener Tekna at Tjenestemannsloven må endres. Men de mener også at en del av utfordringen er finansieringsmåten.

En stor grad av prosjektbasert finansering gir stor grad av kortsiktighet og gjør det vanskelig for institusjonene å ha langsiktige tilsettingsplaner.

Men fører ikke dette presset til resultater?

– Det er to måter å se dette på: De leverer under press, eller de leverer ikke optimalt, fordi de er under så stort press og mangler forutsigbarhet, sier hun.

Les også:

Mer skepsis til nyutdannede ingeniører  

Så mye steg lønna i fjor

Så mye tjener norske oljearbeidere  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.