KRAFT

Får hederspris for risikofylt rehabiliteringsarbeid

15. okt. 2013 - 12:00

I dag tildeles Bjørndalsdammene i Fredrikstad hedersprisen Damkrona 2013. Damanlegget er nylig rehabillitert, og årsaken til prisen er todelt:

– Arbeidene har vært teknisk vanskelige, og for å finne en god løsning har man måttet samarbeide godt med myndighetene. Samtidig har området rundt blitt tiltaltende. En veldig pen utførelse av steinarbeidene har gjort at dette har blitt et parkområde folk kan bruke som en del av byområdet Fredrikstad, sier juryformann i Damkrona, Thomas Konow.

Sikkerhetskrav

Bakgrunnen for rehabilliteringen var at anlegget ikke tilfredsstilte kravene i NVEs damforskrift. Dammene ble plassert i damklasse 3 i 2007.

Damkantene måtte heves i forhold til vannstanden, og dammene måtte også bygge på i bredden.

Fordi dammene ligger på blåleire, krevde arbeidene dispensasjon.

– Å tilføre masse på leire av varierende kvalitet skal man være forsiktig med. Arbeidet krevde tett dialog med kommunen for å finne løsninger slik at de kunne akseptere standard sikkerhetskrav, forteller Konow.

Vannstand, oppbygging og drenering av dammene, samt kontrafyllinger på nedstrøms side, ble nøye vurdert for å sikre god stabilitet.

Flomløpet ble plassert på fjell og utformet som faste betongoverløp for å minske risiko for tilstopping og feilmanøvrering. I tillegg ble det etablert erosjonssikre løp for flomvann mellom magasinene.

Les også: Vil bygge kraftverk for å dempe flommen

Drikkevannskilde

Bjørndalsdammene ble anlagt som drikkevannskilde for Fredrikstad kommune på slutten av 1800-tallet. 

Bjørndalen er et sentrumsnært og mye brukt turområde til alle årstider, derfor ville kommunen at oppgraderingen også skulle inkludere en forbedring av kvaliteten på turområdet.

Arbeidene har inkludert følgende:

  • Oppgradering og forsterking av damkroner
  •  
  • Nye flomløp
  •  
  • Ny hovedvannledning
  •  
  • Nye vannkummer med ventilasjonshus
  •  
  • Rehabillitering av turstier og området generelt

"Godt tilpassede landskapsmessige og estetiske kvaliteter sammen med en hensiktsmessig håndtering av geotekniske utfordringar er i hovedtrekk årsaken til at Bjørndalsdammene tar i mot hedersprisen "Damkrona" i 2013." heter det i juryens vurdering.

Fremme gode løsninger

Prisen Damkrona deles ut av Den Norske Damkomiteen (NNCOLD) som er tilknyttet The International Commission On Large Dams (ICOLD).

Prisen er etablert for å fremme landskapsmessige, miljømessige og teknisk gode løsninger.

Les også:

Norge kan miste 3,6 TWh vannkraft

Vil bygge verdens største vannkraftverk

Slik vil de lagre energi på havbunnen  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.