IT

Får du igjen på skatten? Altinn-appen lar deg sjekke på et blunk

Slik gjør du det.

 I Altinns nye app kan du enkelt sjekke siste meldinger fra skattemyndighetene.
I Altinns nye app kan du enkelt sjekke siste meldinger fra skattemyndighetene. Bilde: Skjermdump av Altinn-appen

Fra og med torsdag blir selvangivelsen tilgjengelig for elektroniske brukere. Her får de fleste en god indikasjon på hvorvidt de må punge ut, eller får penger tilbake av skattemyndighetene.

Selvangivelsen har man tradisjonelt sett fått i posten, mens de senere årene har man kunnet gå inn på skatteetatens hjemmesider for å sjekke.

Nytt av året er at man kan sjekke selvangivelsen med Altinns nye app, som ble lansert i sommer. Dette kan være ideelt for de som ikke har en PC foran seg når SMS-varselet tikker inn fra Altinn.

Les også: 10 triks for bedre wifi hjemme  

Speiler meldingsinnboksen

– Vi laget den appen i fjor, delvis fordi det ligger mange muligheter i apputvikling som kan gi merverdi. Den er koblet til Altinns rest-API, som gjør at den speiler meldingsinnboksen på Altinn, forklarer kommunikasjonsansvarlig i Altinn, Jørgen Ferkingstad.

Appen er kjapp og enkel å bruke, og inneholder ikke stort mer enn en meldingspostkasse hvor man kan åpne dokumenter i meldingene. Som på Altinns hjemmesider må man fremdeles logge på med enten Minid (papirark med koder) eller Bankid.

Enkelte bankkunder vil kunne bruke Bankid på mobil, mens andre må ta frem kodebrikka eller engangskode på mobil for å få tilgang.

Appen kan brukes på alle nyere mobiltelefoner med Android, iOS eller Windows.

Les også: 45 pålogginger hvert sekund for å sjekke skatten

Trafikken mangedobles i år

I fjor sjekket 900.000 registrerte e-brukere selvangivelsen på nett, mens skattemyndighetene i år anslår at 3,4 millioner personer vil gjøre det samme.

I fjor måtte man nemlig registrere seg manuelt for å få tilgang til selvangivelsen elektronisk, mens i år er alle meldt inn som digitale brukere som standard med mindre man har reservert seg.

Altinn har kjørt en rekke tester i forkant for å forsikre seg om at de vil håndtere den økte trafikken.

– Vi har all grunn til å tro at vi klarer trafikken. Vi har gjort mange tester med godt resultat, så vi satser absolutt på det, forklarer Ferkingstad.

Les også:

Altinn-problemer kort tid før fristen

Fiberkablene nærmer seg bristepunktet

Lar deg overføre en 1,5 GB film på 10 sekunder