KRAFT

Får bygge tidevannskraft i Kvalsundet

Tidal Sails.

Tidal Sails skal bygge et tidevannskraftverk som består av 500 komposittseil.
Tidal Sails skal bygge et tidevannskraftverk som består av 500 komposittseil. Bilde: Tidal Sails
Øyvind LieØyvind LieJournalist
28. feb. 2013 - 15:51

Kraftverket vil ha en samlet installert effekt på inntil 3 MW ved strømmer på 2,3 m/s, ifølge konsesjonen fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Anlegget baserer seg på en triangulær innretning bestående av ca. 500 komposittseil på 5x1 meter som driver en til to generatorer som produserer kraft.

Les også: Han er landets første boligeier som leverer strøm til nettet

Testperiode

Det vil være en fritt oppspent struktur, som vil forankres med fortøyningsbolter i fjell eller ved hjelp av anker. Det vil også være behov for å installere to vinsjer på land..

Systemet er teoretisk ferdigstilt, og målet er å teste og videreutvikle teknologien giennom dette pilotprosjektet. Testperioden planlegges i første omgang til 3 år.

Kostnadsrammen for prosjektet i sin helhet er oppgitt til å være 125 millioner kroner, og forventet årlig energiproduksjon er beregnet til 8 GWh.

Les også: Flyvarslings-systemet Ocas virker ikke

– Verdifull erfaring

NVE begrunner vedtaket med at det omsøkte anlegget er et pilotprosjekt som kan gi verdifull kunnskap og erfaring i videre utvikling av teknologi for utnyttelse av bevegelsesenergien tidevanns- og havstrømmer.

«Etter NVEs vurdering er Kvalsundet godt egnet for etablering av pilotanlegg for tidevannskraft, med gode strømforhold og nærliggende infrastruktur», skriver direktoratet.

PS: Ifølge NVE skal anlegget ha dimensjonene «300 x 300 x 300 x 5 meter». Og da må det vel kalles et anlegg av dimensjoner. 

Les også:

Tapte 18 millioner på negativ strømpris

– Energieffektivisering ikke relevant for Norge

– EUs mål om 20 prosent energieffektivisering bør ikke gjelde Norge  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.