IT

– Facebook vil miste 80 prosent av brukerne innen 2017

Det hevder Princeton-forskere. Norsk ekspert mener de bommer grovt.

 Princeton-forskere spår en dyster fremtid for nettgiganten Facebook.
Princeton-forskere spår en dyster fremtid for nettgiganten Facebook. Bilde: Paul Sakuma / AP
24. jan. 2014 - 12:14

Innen 2017 har Facebook mistet 80 prosent av sin brukermasse. Dette mener Princeton-forskerne John Cannarella og Joshua A. Spechler. De har samlet data fra Google for å finne ut antall søk på ordet "Facebook" i den populære søkemotoren.

Tallene er deretter satt inn i en modifisert SIR-modell. SIR-modellen blir tradisjonelt sett brukt for å finne ut når spredningen av epidemier til- og avtar.

Forskerne har brukt modellen i et forsøk på å finne ut når Facebook vil dø ut. Ettersom antall søk på ordet "Facebook" i Google allerede har begynt å avta, mener forskerne at trenden vil fortsette raskt og dramatisk.

I den elleve sider lange upubliserte artikkelen kan man se grafene som spår de dystre fremtidsutsiktene.

Men allerede ved første øyekast kan man se at noe skurrer med forskningen. For det første er den kreditert «fakultetet for maskin- og luftfartsingeniører». Dessuten krediterer forfatterne professor Craig B. Arnold for «nyttige samtaler om golf» i sine sluttord.

Les også: Slik gjør du deg attraktiv på LinkedIn

– Tulleartikkel

Sintef-forsker Petter Bae Brandtzæg stiller seg sterkt tvilende til forskernes metoder, konklusjoner og motiver.

Han mener det blir fundamentalt feil å vurdere Facebooks brukermønster ut fra søkeresultater på Google. Han tror den synkende søketrenden like så godt kan skyldes at flere bruker Facebook på mobil.

– 800 millioner, nesten halvparten av Facebooks brukermasse, aksesserer siden gjennom mobil og apper. Disse vil ikke søke på "Facebook" i nettleseren, sier han.

Faksimile
 

I studien bruker de grafer som viser nettstedet MySpace sin utbredelse over tid for å finne ut når Facebook vil dø ut. Brandtzaeg mener de to nettverkene ikke kan sammenlignes.

– Facebook har en mye eldre brukermasse, der man bruker sitt eget navn og kommuniserer med sine egne, fysiske, venner og bekjente. MySpace var først og fremst et musikknettverk, sier han.

Les også: IT-forsker: – Overvåking er et demokratisk problem

Facebook-bruk øker i Norge

Han tror artikkelen er et PR-stunt med sikte på mediedekning fremfor å være en vitenskapelig publikasjon. Selv tror han Facebook er kommet for å bli - i hvert fall til det dukker opp større utfordrere.

– De har fått en helt unik plass med tanke på samhandling mellom familie og venner på nett. Dessuten bruker hele samfunnet Facebook i dag. Presse, organisasjoner, stat og næringsliv. Det er et slags internett i internettet, forklarer forskeren.

Norge er et av landene som bruker Facebook mest. På onsdag viste tall fra TNS Gallup at Facebook-bruken øker i alle aldersgrupper. Mest av alt øker bruken hos de over 60 år. Hele 41,8 prosent av disse bruker Facebook daglig - en firedobling fra 2009.

– Norge kan ses på som et foregangsland for Facebook. Når bruken her hjemme fortsetter å øke, tviler jeg på at vi vil se en voldsom nedgang i nærmeste fremtid, forklarer Brandtzaeg.

Brandtzæg har tidligere gjennomført en studie om bruken av sosiale medier til å bygge relasjoner og sosialt kapital.

Les også: Så mye strøm bruker Facebook

Artikkelen har ikke passert i stillhet hos Facebook selv. En gruppe analytikere harselerte med artikkelen, og brukte samme metodikk for å fastslå at universitetet Princeton ville være tømt for studenter innen 2021. Dette for å bevise at korrelasjon og årsak ikke alltid henger sammen.

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.