Veslemannen har flyttet seg 2,5 meter på én måned: Fortsatt rødt farenivå

OPPDATERT: Søndag opprettholder NVE rødt farenivå for det ustabile fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen.

Bevegelsene er nå på rundt 14 centimeter i øvre del av fjellpartiet, 18 centimeter i midtre del og rundt 8 centimeter i nedre del.
Bevegelsene er nå på rundt 14 centimeter i øvre del av fjellpartiet, 18 centimeter i midtre del og rundt 8 centimeter i nedre del. Foto: Simon Oldani, NVE

Det er økende hastigheter og varsel om mer regn som gjør at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fredag ettermiddag har hevet nivået til rødt – som er det høyeste. Farenivået ble hevet til oransje onsdag.

Søndag er fortsatt farenivået på rødt.

– Bevegelsene har vært konstante i løpet av dagen. I den øvre/midtre delen er det rundt 10 centimeter per døgn, og i den nedre delen er bevegelsene rundt 8 centimeter, opplyser geologene i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) søndag ettermiddag.

Bevegelsene øker når det kommer nedbør, men foreløpig er det meldt oppholdsvær fram til tirsdag. Det er dermed uvisst når farenivået senkes igjen denne gang.

Les også

18 cm i døgnet

Hastighetene økte til rundt 14 centimeter i døgnet i øvre del av fjellpartiet tidligere i helgen, 18 centimeter i døgnet i midtre del og 8 cm i døgnet i nedre del.

NVE opplyser at deler av den øvre delen beveget seg nærmere 2,5 meter i løpet av august. Også det nedre frontpartiet er mer aktivt, og fjellformasjonen Spiret har hatt en bevegelse på i underkant av 0,8 meter i løpet av måneden.

Politimesteren besluttet evakuering, samt ferdsels- og oppholdsforbud i området med virkning fra klokka 18.00 fredag, opplyste Møre og Romsdal politidistrikt. Ni personer er bosatt i det aktuelle området.

Som følge av ferdselsforbudet er Raumabanen stengt for togtrafikk mellom Åndalsnes og Bjorli, ifølge Bane Nor.

Den forrige evakueringen var 12. august, og den varte i tre dager. Fredagens evakuering er nummer 16 i rekken.

Kontinuerlig overvåket

Veslemannen er en relativt liten, men svært aktiv del av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen.

Fjellpartiet har et volum på 120.000–180.000 kubikkmeter, noe som utgjør rundt 1 prosent av det totale volumet av Mannen. Fjellet er 1.294 meter høyt og ligger på vestsiden av Romsdalen i Rauma kommune.

Det har blitt kontinuerlig overvåket siden 2009, først av Åknes/Tafjord Beredskap IKS, så av NVE fra 2015.

Les også

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.