ELBIL

Europeisk pilotprosjekt for gjenbruk av elbilbatterier legges til Rudskogen

Rudskogen motorsportsenter i Viken skal huse et pilotprosjekt der brukte elbilbatterier brukes til å lagre overskuddsenergi fra solcellepaneler. 

Rudskogen motorsportsenter i Rakkestad kommune skal delta i et pilotprosjekt der gjenbruk av elbilbatterier skal lagre overskuddsenergi fra senterets solcellepaneler.
Rudskogen motorsportsenter i Rakkestad kommune skal delta i et pilotprosjekt der gjenbruk av elbilbatterier skal lagre overskuddsenergi fra senterets solcellepaneler. Foto: Geir Olsen/NTB
30. mars 2023 - 11:34

Målet er å øke kunnskapen om gjenbruk av batterier, hvordan de fungerer i praksis og hvordan stasjonære batterier kan brukes til å balansere behovet for elektrisitet, opplyser Sintef.

Det er det EU-støttede sirkulærøkonomi-prosjektet Treasource som skal installere stasjonære batterisystemet for energilagring.

Demonstrasjonsanleggene skal installeres i sommer på motorsenteret i Rakkestad kommune i Østfold, og i det kommunale bygget Lempäälähuset i Lempäälä i Finland.

Batterianlegget på Rudskogen får en kapasitet på 120 kWh og effekt på 60 kW. Systemet skal lagre overskuddsenergi fra solcellepanel, som kan brukes til å redusere effekttopper for anlegget.

Systemet kan flytte energiforbruket for å kutte kostnader og bidra til å stabilisere strømnettet. I tillegg kommer miljøgevinsten ved gjenbruk av elbilbatterier.

Batterisystemet vil være i drift og samle data til forskning fram til mai 2026. Pilotprosjektet ledes av forskningsinstituttet Sintef, og batterisystemene leveres av det norske batteriselskapet Eco Stor AS.

Forsvarsmateriell og Forsvaret testet nylig ut Hærens nye spesialdesignede kampluftvernsystem NOMAD – Norwegian Maneuver Air Defence – på Andøya i Nordland.
Les også

Vellykket testing av nytt luftvernsystem

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.