KLIMA

EU vil kutte CO2-utslipp fra personbiler med 37,5 prosent før 2030

Kompromiss mellom EU-parlamentet og EU-kommisjonen.

Forhandlere fra EUs ministerråd, EU-parlamentet og EU-kommisjonen hr blitt enige om grensene for CO2-kutt for person- og varebiler.
Forhandlere fra EUs ministerråd, EU-parlamentet og EU-kommisjonen hr blitt enige om grensene for CO2-kutt for person- og varebiler. Foto: Erik Johansen/NTB Scanpix
18. des. 2018 - 09:31

EUs forhandlere er enige om å kutte CO2-utslipp fra nye personbiler med 37,5 prosent innen 2030, ifølge østerrikske myndigheter.

For varebiler er målet 31 prosent kutt i CO2. Klimamålet er et kompromiss etter det som omtales som harde forhandlinger. EU-parlamentet gikk i høst inn for et kutt på 40 prosent fra nye personbiler, mens EU-kommisjonens opprinnelige forslag var et mål om kutt på 30 prosent.

Forhandlere fra ministerrådet, EU-parlamentet og EU-kommisjonen kom til enighet mandag kveld, opplyser Østerrike, som for tiden har formannskapet i EU.

Tar utgangspunkt i 2020-nivå

– Med disse ambisiøse målene viser Europa nok en gang hvordan Parisavtalen og COP24 omgjøres til handling, sier EUs klimakomissær Miguel Arias Cañete.

COP24 er navnet på det store klimamøtet i Polen som akkurat er avsluttet.

Reduksjonen på 37 prosent for nye personbiler tar utgangspunkt i 2020-nivå. 2030-målet vil gjelde for produsentens samlede bilpark, noe som innebærer at salg av høyutslippsmodeller må utlignes med salg av lav- og nullutslippsbiler.

Klimamålene for biler er en del av EUs tiltak for å redusere klimautslipp for å begrense global oppvarming.

Enigheten må nå godkjennes formelt i både EU-parlamentet og ministerrådet før den kan tre i kraft.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.