ENERGI

EU struper kullsubsidiene fra 2025

Strammer kraftig inn på reglene for statlige subsidier til kullkraftverk.

Røyken stiger fra kullkraftverket Agios Dimitrios utenfor Kozani nord i Hellas.
Røyken stiger fra kullkraftverket Agios Dimitrios utenfor Kozani nord i Hellas. Foto: Thanassis Stavrakis/AP/NTB Scanpix
19. des. 2018 - 11:06

EUs medlemsland betaler hvert eneste år milliarder av euro til kullkraftverk for at de skal stå i beredskap til å kunne produsere ekstra kraft på kort varsel hvis det trengs.

Men nå skal subsidiene fases ut. Det er klart etter at EU-parlamentet, EUs ministerråd og EU-kommisjonen natt til onsdag kom til enighet om et kompromiss i saken etter to år med forhandlinger.

De nye reglene skal tre i kraft i 2025.

Har lagt inn et smutthull

EU vil fra da av forby subsidier til kraftverk som slipper ut mer enn 550 gram CO2 per kilowattime energi som produseres. Det betyr i praksis at kullkraftverk ikke lenger kan motta statsstøtte for å stå i beredskap.

EU har likevel lagt inn et smutthull ved å åpne for unntak for kullkraftverk som inngår nye kontrakter innen utgangen av 2019.

Et viktig framskritt, selv om EU burde gått enda hardere til verks, mener Wendel Trio, Europa-direktør i klimaorganisasjonen CAN.

– Løkken strammes, og det er tydelig at kull er på vei ut. Nå øker presset på EUs medlemsland for å akselerere overgangen til grønn energi, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.