MINERALER

EU-parlamentet skal vedta resolusjon om norske havbunnsmineraler

EU-parlamentet skal neste uke fatte en egen resolusjon om Norges vedtak om å åpne for utvinning av mineraler på havbunnen.

«Det er viktig å informere deg om bakgrunnen for og innholdet i Norges tilnærming til havbunnsmineraler for å unngå misforståelser», skriver statsminister Jonas Gahr Støre til Ursula von der Leyen, som er EU-kommisjonens president. Nå skal EU-parlamentet vedta en resolusjon om norske havbunnsmineraler.
«Det er viktig å informere deg om bakgrunnen for og innholdet i Norges tilnærming til havbunnsmineraler for å unngå misforståelser», skriver statsminister Jonas Gahr Støre til Ursula von der Leyen, som er EU-kommisjonens president. Nå skal EU-parlamentet vedta en resolusjon om norske havbunnsmineraler. Foto: TT/NTB
2. feb. 2024 - 07:46

Samtidig tar regjeringen nye grep for å forsvare vedtaket. Nå har statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) selv gått ut på banen.

I et brev til EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen skriver Støre at «det er viktig å informere deg om bakgrunnen for og innholdet i Norges tilnærming til havbunnsmineraler for å unngå misforståelser».

– Deler verdier og bekymringer

I brevet, der Støre har tilføyd «kjære venn» for hånd, understreker han at Norge og EU deler de samme verdiene og bekymringene når det gjelder både europeisk sikkerhet og konkurransekraft, samt klima, natur og biodiversitet. Men samtidig er tilgang til mineraler viktig, påpeker han.

– Den norske regjeringen mener at havbunnsmineraler fra den norske kontinentalsokkelen kan ha potensial til å bli en bærekraftig og pålitelig kilde til kritiske råvarer i Europa, skriver Støre.

Men først skal Norge undersøke om og i tilfelle hvordan mulig gruvedrift på havbunnen kan skje, understreker han.

– Men dersom vi skal skaffe oss denne kunnskapen, må vi også engasjere private selskaper, argumenterer han.

– En styrket kunnskapsbase vil senere danne grunnlaget for om konkrete utvinningsprosjekter skal tillates, skriver Støre.

«Bekymring» fra EU-parlamentet

Regjeringen har den siste tiden drevet lobbyvirksomhet for å snu motstanden i Brussel mot havbunnsmineraler.

Men i hvilken grad de har nådd fram, er uklart.

Etter det NTB har grunn til å tro, vil EU-parlamentet uttrykke «bekymring» for det norske vedtaket i resolusjonen som skal opp til avstemning i plenum neste uke.

For to uker siden rettet EUs landbrukskommissær Janusz Wojciechowski sterk kritikk mot Norges planer i en tale til EU-parlamentet.

– Vi er dypt bekymret over Norges vedtak. Dette kan skade både økosystemet i havet og fiskeressursene i området, sa Wojciechowski.

NHO årskonferansen 2024. NHOs president og konsernsjef i Yara, Svein Tore Holsether
Les også

Yara ber EU gire opp grønn giv: – EU-valget blir kritisk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.