EU

EU lar Norge slippe toll på stål

Vurderer samme tiltak for aluminium.

Fra Hydro Aluminums produksjon i Grevenbroich, Tyskland. Det er i skrivende stund ventet at aluminium blir behandlet på samme måte som stål med tanke på toll.
Fra Hydro Aluminums produksjon i Grevenbroich, Tyskland. Det er i skrivende stund ventet at aluminium blir behandlet på samme måte som stål med tanke på toll. Foto: WOLFGANG RATTAY/Reuters/NTB Scanpix
18. juli 2018 - 12:04 | Endret 18. juli 2018 - 13:30

EU-kommisjonen har som ventet vedtatt toll på stålprodukter, men Norge får unntak fra beskyttelsestiltaket.

EU-kommisjonen presenterte planen om høyere toll på import av stål for EUs medlemsland for snaut to uker siden. Der fikk planen «overveldende støtte». Beskyttelsestiltaket ble vedtatt onsdag, opplyser EU-kommisjonen.

– Amerikansk toll på stålprodukter skaper handelshindre som kan ramme stålprodusenter i EU og arbeidere i industrien. Vi står igjen uten annet valg enn å iverksette midlertidige beskyttelsestiltak for å beskytte vår industri mot en importbølge, opplyser EUs handelskommissær Cecilia Malmström.

EØS-landene fritas

De midlertidige beskyttelsestiltakene gjelder 23 stålproduktkategorier. For alle kategoriene blir straffetollen på 25 prosent kun innført når importen overskrider gjennomsnittet av import de siste tre årene. EØS-nasjonene Norge, Island og Liechtenstein slipper imidlertid unna.

– Gitt de nære økonomiske relasjonene med EØS-landene, så unntas de fra tiltakene. Disse unntakene ses i sammenheng med både EUs bilaterale og WTOs multilaterale forpliktelser, heter det i en pressemelding fra EU-kommisjonen.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker lovte statsminister Erna Solberg (H) allerede i begynnelsen av juni at Norge ikke vil rammes av beskyttelsestiltaket. Norge har begrunnet kravet om unntak med at beskyttelsestiltak mot norsk eksport vil være i strid med prinsippet om like konkurransevilkår mellom landene som er med i EØS.

Også enkelte utviklingsland med begrenset eksport til EU unntas fra det nye beskyttelsestiltaket.

Overveldende støtte

Importkvoten kommer som en konsekvens av ekstratollen på stål og aluminium som USAs president Donald Trump innførte i mars. EU frykter at utenlandske produsenter skal begynne å omdirigere varene sine til europeiske markeder fordi de nye tollbarrierene i USA gjør det mindre lønnsomt å eksportere dit.

Foreløpige analyser har ifølge EU-kommisjonen tydet på at nettopp dette har skjedd, og den nye kvoten skal derfor gi en midlertidig beskyttelse mens EU fortsetter å overvåke utviklingen.

EU-kommisjonen opplyser at den har mottatt overveldende støtte fra medlemslandene. Det midlertidige beskyttelsestiltaket kan imidlertid vare i maksimalt 200 dager, og EU-kommisjonen ber derfor alle parter om å komme med sine synspunkter på konklusjonene i undersøkelsene så langt, før en endelig beslutning tas senest i begynnelsen av neste år. EU-kommisjonen utelukker ikke at beskyttelsestiltaket kan bli innført permanent.

NHO: Svært gledelig

– Norge er fullt ut deltaker i EUs indre marked gjennom EØS-avtalen, og da er det viktig at avtalen beskytter Norge når en handelskrig oppstår. For flere norske bedrifter er import og eksport av stål fra og til EU viktig, sier direktør Tore Myhre i NHOs internasjonale avdeling til NTB.

De midlertidige beskyttelsestiltakene, som ble vedtatt onsdag, gjelder 23 stålproduktkategorier. For alle kategoriene blir straffetollen på 25 prosent kun innført når importen overskrider gjennomsnittet av import de siste tre årene. EØS-nasjonene Norge, Island og Liechtenstein slipper imidlertid unna.

– Dette viser at Norge har en bedre beskyttelse gjennom EØS-avtalen enn om vi kun hadde en ordinær frihandelsavtale med EU, sier direktøren, som minner om at Sveits, som kun har frihandelsavtaler, ikke ble unntatt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Myhre påpeker at 80 prosent av Norges eksport går til EU, og at det er helt avgjørende at Norge ikke blir utestengt fra det europeiske markedet.

Samme ordning ventet for aluminium

Så langt har EU bare behandlet ståltollen, ikke tollen på aluminium. Det er ventet at også den kommer til å bli vedtatt i løpet av kort tid. Dersom Norge ikke får unntak fra toll på aluminium, kan det ramme den norske aluminiumsindustrien, som er Europas største, knallhardt.

– Det kan hende at handelskrigen trappes opp til å inkludere andre varer. Vi regner imidlertid med at om EU innfører toll på aluminium, så unntas Norge også der fordi dagens vedtak viser til EØS-avtalen og er en prinsipiell beslutning, sier Myhre.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.