ELBIL

EU-kommisjonen vil ha tre millioner ladepunkter

EU har behov for tre millioner ladepunkter og 1.000 hydrogenstasjoner for utslippsfrie kjøretøy innen 2030 som en del av grønn omstilling, mener kommisjonen.

EU-kommisjon mener vi har behov for 3 millioner ladepunkter og 1.000 hydrogenstasjoner innen 2030.
EU-kommisjon mener vi har behov for 3 millioner ladepunkter og 1.000 hydrogenstasjoner innen 2030. Illustrasjon: Mathias Klingenberg
17. sep. 2020 - 13:02

I kommisjonens strategi for bærekraftig vekst er målet at halvparten av ladestasjonene og hydrogenstasjonene skal på plass innen 2025.

Dette trekkes fram som ett av flere «flaggskip» i strategien, som ble presentert torsdag.

Retningslinjer

Ved hjelp av gjenreisingsfondet medlemslandene er enige om, skal disse flaggskipene gi merkbare forbedringer for økonomien og borgerne i hele unionen, heter det. Strategien skal være retningsgivende for hvordan pengene fra fondet skal brukes.

– Fondet er vårt viktigste verktøy for å gjøre de akutte utfordringene fra koronapandemien om til langsiktige muligheter. Medlemsstatene trenger retningslinjer for å sikre at 672 milliarder euro investeres for å takle den umiddelbare gjenreisingen i tillegg til langsiktig bærekraft og inkluderende vekst, sier EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

Fondet utgjør brorparten av gjenreisingspakken på 750 milliarder euro – rundt 8.000 milliarder kroner – som de 27 EU-landene ble enige om på toppmøtet i sommer.

Digital kompetanse

I tillegg til grønn omstilling er digital omstilling ett av kommisjonens overordnende mål, og det gjenspeiles også i flaggskipene.

Blant satsingsområdene er ren energi, energisparende renovering av offentlige og private bygg, bredbåndsutbygging og modernisering av digitale tjenester. Kommisjonen ber medlemslandene sørge for at en digital identifiseringsløsning, omtalt som e-ID, innføres innen 2025.

Industrielle data, skytjenester og mindre energikrevende prosessorer er også på listen.

Det siste flaggskipet er styrking av digital kompetanse. Ifølge kommisjonen manglet fire av ti EU-borgere fortsatt grunnleggende digital kompetanse i fjor. Målet er å redusere det til tre av ti i løpet av de neste fem årene.

Frister

Før pengene kan deles ut, må EU-parlamentet behandle gjenreisingspakken og EU-rådet gi sin tilslutning. Von der Leyen ber om at et vedtak kommer så raskt som mulig, slik at fondet kan være operativt fra nyttår.

Medlemslandene har frist til 30. april neste år med å søke om lån og tildelinger fra fondet, men oppfordres til å sende inn foreløpige planer allerede i oktober.

Politikere, eksperter og organisasjoner samlet seg 21.-22. mars i Brussel i Belgia for verdens første kjernekrafttoppmøte.
Les også

Europa ligger an til å tape kjernekraft-kappløpet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.